Advent Run u subotu na Vilsonovom: Tradicionalno uz kostimirane trkače i dobru zabavu

3
Radiosarajevo.ba
Advent Run u subotu na Vilsonovom: Tradicionalno uz kostimirane trkače i dobru zabavu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Drugi sarajevski Advent Run

U subotu 17. decembra, s početkom u 18,00 sati, na Vilsonovom Šetalištu i platou ispred Zemaljskog muzeja održat će se treća po redu cestovna utrka Advent Run Sarajevo. 

Organizaciju utrke, tradicionalno je poduzelo udruženje Dečki u plavom, kao jedno o dsvojih redovnih godišnjih aktivnosti. 

Za Advent Ran ispunjena je kvota od 500 prijavljenih trkača, koji će se takmičiti na distanci od 5000 metara. Nakon trke predviđena je zabava na otvorenoj pozornici kod Zemaljskog muzeja, na koju su, osim trkača, pozvani i svi navijači. 

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Tim povodom, za Radiosarajevo.ba govori Darko Lončar, direktor utrke:

Radiosarajevo.ba: Po čemu su Advent trke specifične u gradovim širom svijeta?

Lončar: Zimska atmosfera mjeseca decembra unosi specifičnu draž u druženje među trkačima na ovoj utrci. Učesnici trče kostimizirani, te fokus nije samo na trčanju već i na druženju i zajedničkim prazničnim kreacijama kojima iz godine u godinu ova utrka obiluje jer svake godine neko ponese titulu najbolje kostimiziranog trkača ilitrkačice.

Radiosarajevo.ba: Odakle ideja da se Advent utrka organizuje u Sarajevu?

Lončar: S obzirom da je sportski turizam u posljednje vrijeme sve više popularan u svijetu, a da je zimski period prilično oskudan kad su u pitanju utrke, Udruženje Dečki u plavom koristi upravo ovaj potencijal kao turističku atrakciju za domaće stanovništvo i turiste. Spoj zime i snijega, Sarajeva, kulturno-historijskih znamenitosti, dobre zabave i trčanja čine naš projekat privlačnim mnogobrojnim turistima, ali i domaćem stanovništvu.

Radiosarajevo.ba: Kakva su dosadašnja iskustva u odazivu na ovu utrku?

Lončar: Dosadašnji odaziv potvrda je da radimo pravu stvar. Uporedimo li broj učesnika na protekla dva izdanja i broj prijava na ovogodišnje izdanje, vidljiv je porast od čak 60%. Vjerujemo da će ova manifestacija iz godine u godinu još više rasti i da će postati neizostavni dio turističke ponude Sarajeva.

Radiosarajevo.ba: Šta sve učesnike očekuje na Adventu 2022?

Lončar: Treće izdanje sarajevskog „Advent Run“ bit će istinski spektakl sporta i nezaboravna zabava za sve učesnike. Prije same utrke biti će organiziran kraći kulturno-umjetnički program, a nakon utrke očekuje nas rock koncert uz adventske delicije i neizostavnu nagradnu tombolu. Svi učesnici utrke u svom startnom paketu pronači će unikatnu šolju za čaj, kapu, te druge poklone sponzora.

Radiosarajevo.ba: Savjet za učesnike koji nisu vični trčanju?

Lončar: „Advent Run“ je savršena prilika da se okušaju u trčanju ili šetanju, da budu dijelom ovog sportskog druženja, te da izgrade nova prijateljstva i upoznaju čari u kojima trkačka zajednica uživa preko cijele godine dok obilazi utrke u Bosni i Hercegovini i regionu.

Radiosarajevo.ba: Već za naredni mjesec pripremate poslasticu za ljubitelje trčanja?

Lončar: Za 15. januar 2023. godine najavljujemo peto izdanje manifestacije „Unusual Marathon“ koji već tradicionalno organiziramo pod sloganom „Trčimo za čist zrak – My Mission No Emission“ kako bismo ukazali na problem zagađenosti zraka u Sarajevu. Trkači mogu izabrati između tri discipline, maraton, štafetni maraton ili Foggy Fun Run utrka na 10 000 metara.

Drugi sarajevski Advent Run
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Drugi sarajevski Advent Run

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije