Zubi su vam žuti? Stomatolog otkriva 6 mogućih razloga

0
Radiosarajevo.ba
Zubi su vam žuti? Stomatolog otkriva 6 mogućih razloga
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da su vam zubi nisu tako bijeli kao prije, možda biste trebali razmisliti što jedete i kako se brinete o svojim zubima.

Stomatolog Harold Katz, rekao je da neke namirnice, kao i loša zubna higijena, mogu uništiti caklinu zuba, i zubi postaju žuti. No, također je rekao i da postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste ojačali caklinu, te smanjili mrlje od hrane koje uzrokuju žute zube, piše Your Tango.

 Prekomjerno koristite vodicu za ispiranje usta ili birate one prekisele

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Mnoge vodice za ispiranje usta su vrlo kisele i, ako se koriste prečesto, mogu uništiti zubnu caklinu. Ako često uzimate vodicu za usta kako biste dah održali svježim, stomatolog savjetuje da pokušate s drugim strategijama kao što je češće četkanje zubi ili čišćenje zubnim koncem.

Često jedete hranu s puno kiseline

Kiseline u prehrani također mogu oštetiti zubnu caklinu, to uključuje citrusno voće i sokove, rajčice, ananas, ocat i gazirana pića. To ne znači da morate sve ovo izbaciti iz prehrane, ali dobra je ideja popiti malo vode nakon što ih pojedete ili popijete. Konzumiranjem više vode, spriječit će se bojenje zubi, posebno kod primjerice borovnica, tamnog čaja i crnog vina.

Veliki ste ljubitelj kafe

Iako su mnoga istraživanja pokazala da kafa može donijeti neke zdravstvene prednosti, ona ipak nije toliko dobra za vaše zube. Svakodnevnim ispijanjem dvije ili tri šalice kafe, vaši zubi mogu poprimiti mrlje. Budući da je caklina porozna, te se mrlje mogu taložiti i uzrokovati žutilo ako se ne ispiru i ne četkaju. Stomatolog savjetuje da kafu pokušate ispijati brže, ili kroz slamku, kako bi se smanjilo vrijeme zadržavanja kafe u ustima, te kako bi se smanjila mogućnost da ostanu mrlje.

Pušite cigarete

Hemikalije u cigaretama i duhanu za lule imaju učinak bojenja na zubima jer se lijepe za caklinu, a što više pušite, to postaje vidljivije. Pušenje je također povezano s nizom drugih problema s oralnim zdravljem, kao što su bolesti desni, karijes i suha usta, pa biste možda trebali razmisliti o prestanku.

Nemate dobru oralnu higijenu

Stomatolog kaže da nedovoljno četkanje zubi, kao i nedostatak čišćenja zubnim koncem, mogu uzrokovati nakupljanje plaka na vašoj caklini. To može istanjiti taj zaštitni sloj, a također uzrokovati da vaši zubi izgledaju žuto zbog bakterija. Ako još niste donijeli odluku o boljoj oralnoj higijeni, možda je sada vrijeme.

Četkate zube pregrubo

Sjajno je imati redovitu rutinu četkanja, ali veći pritisak i brzina ne znače zdravija usta, zapravo moglo bi imati sasvim suprotan učinak, napominje stomatolog. Ako četkate previše ili prečesto, mogli biste istrošiti tanki sloj cakline i otkriti sloj dentina. Pokušajte četkati sporije i s manje pritiska jer je poanta svakako u tome da što bolje i temeljitije očistite zube, a ne da to završite što prije, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije