Znate li šta je Obazda: Nastala iz nužde, danas zaštićen specijalitet u EU

Radiosarajevo.ba
Znate li šta je Obazda: Nastala iz nužde, danas zaštićen specijalitet u EU
/ Rolovano pecivo ispunjeno Obazdom (obs/ALPENHAIN Käsespezialitäten-Werk/Alpenhain)
Prije 100-tinjak godina, nakon poraza u prvom svjetskom ratu, u Njemačkoj je vladala velika ekonomska kriza. Domaćice su jedva sastavljale kraj s krajem, nije bilo previše sastojaka za ukusna jela.

I baš tada, skoro iz nužde, nastalo je jeftino jelo koje će postati jedan od simbola Bavarske, a nepuno stoljeće kasnije naći se na listi zaštićenih geografskih oznaka Europske komisije.

Sve je počelo 1920. godine kada je bavarska domaćica iz okoline Münchena, u nedostatku mesa, u sir dodala sitmno nasjeckan maslac, sol, biber, kim, papriku, čak i malo piva, pa sve pomiješala i napravila namaz.

Nastala je Obazda, jedan od najpoznatijih sirnih namaza, koji se može proizvoditi samo u Bavarskoj i samo po tradicionalnim receptima.

Doduše, u međuvremenu je počela i industrijska proizvodnja Obazde, ali uz korištenje najkvalitetnijih sastojaka, bez arome, konzervansa, boja ili pojačivača okusa.

Veliki plus: Obazda je sirni namaz koji zadržava ukus u bilo koje doba dana. U Bavarskoj se poslužuje uz pivo, ali i začinjen lukom, vlascem ili rotkvicom. Posebno je ukusan ako se namaže na svježe pečeni perec ili ispuni rolovano pecivo.

Mašta ne poznaje granice kada je riječ o dekoraciji peciva ispunjenog Obazdom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije