Znate li koje ulje je najzdravije za kuhanje, a koje nikako nije
U nekom od ranijih tekstova objavljenih na našem portalu nutricionisti su savjetovali da prilikom kuhanja izbjegavamo biljna ulja poput suncokretovog.
Nutricionistica Tea Novo: Sve bi bilo mnogo lakše kada bismo se liječili preventivno
Britanski naučnici sa Univerziteta DeMontfort su istražili koje ulje je najzdravije za kuhanje, a koja ulja treba izbjegavati i zbog čega.
Kokosovo ulje najzdravije je za kuhanje, nakon njega maslinovo ulje i maslac. Za rzliku od toga kuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog, sojinog, palminog i kukuruznog štetno za zdravlje, jer oslobađa aldehide, štetne hemikalije povezane s nastankom karcinoma i nekih degenerativnih bolesti.
Hrana pržena u biljnom, industrijskom ulju sadrži od sto, do čak 200 puta više aldehida do dopuštenih dnevnih limita, kažu naučnici, napominjući kako omega 6 masne kiseline iz biljnih ulja "istiskuju" omega 3 kiseline, važne za organizam, jer je njihova glavna funkcija briga o mentalnom zdravlju.
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.