Znate li koje su potencijalne opasnosti masaže?

1
Radiosarajevo.ba
Znate li koje su potencijalne opasnosti masaže?
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnoge je šokirala vijest da je Vidoje Ristović, suprug voditeljice Nikoline Pišek, preminuo u 44. godini života. Kako prenose mediji, Vidoje se na masaži požalio da mu je loše, a nedugo nakon masaže je preminuo.

U svjetlu ovih događaja, ljepotaizdravlje.hr donosi priču - imaju li masaže kontraindikacije i mogu li biti opasne po zdravlje?

U nastavku otkrivaju i što su saznali.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Potencijalne opasnosti masaže

Prema riječima stručnjaka, masaža može imati lokalne kontraindikacije. To znači da bi trebalo izbjegavati određena područja u slučaju: posjekotina i otvorenih rana, modrica, proširenih vena, opekotina, nekih kožnih bolesti i prijeloma.

Druge kontraindikacije su specifične.

Kad treba izbjegavati masaže?

Groznica

Svaki put kad imate groznicu ili ste prehlađeni, ne biste trebali ići na masažu. Masaža utječe na cirkulaciju koja može pogoršati infekciju u samom organizmu.

Začepljenja krvnih žila

Tokom masaže, krvne žile se opuštaju, a to može biti opasno ako da imate trombove ili ugruške. Tokom masaže, ugrušak se može otpustiti i pomaknuti na mozak, pluća ili srce.

Trudnoća

Ako vam liječnik nije preporučio prenatalnu masažu, trudnice ne bi trebale ići na masaže. Ovo je posebno rizično u prva tri mjeseca trudnoće.

Bolesti bubrega ili jetre

Ako ne fukncioniraju kako treba, masaža može naštetiti bubrezima i jetri. Ovo se događa jer se masažom povećava protok krvi, a samim time se povećava i proces izbacivanja štetnih tvari iz organizma.

Visok krvni tlak

Kako smo već napomenuli, masaže povećavaju protok krvi kroz tijelo, pa ako imate povišen krvni tlak, masaža bi mogla pogoršati vaše stanje, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije