Visoki krvni pritisak: Čuvajte se znakova upozorenja – na stopalima

0
Radiosarajevo.ba
Visoki krvni pritisak: Čuvajte se znakova upozorenja – na stopalima
Foto: EPA / Ilustracija / Krvni pritisak

Do visokog krvnog pritiska dolazi kada je sila protoka krvi u i kroz krvne žile prevelika.

Pritisak 120/80 ili niži smatra se normalnim. Međutim, ako pritisak dostigne 130/80 ili premaši ovu brojku, smatra se visokim krvnim tlakom.

Ako je vaš krvni pritisak 180/110 ili viši, važno je da odmah potražite liječničku pomoć.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Visok krvni pritisak je "tihi ubica"

Hipertenzija ili visok krvni pritisak, uglavnom ne pokazuje nikakve simptome. Zbog toga se često naziva "tihim ubicom".

Važan savjet: Naučnici tvrde da tablete za pritisak najbolje djeluju u ovo doba dana

Važan savjet: Naučnici tvrde da tablete za pritisak najbolje djeluju u ovo doba dana

Prema American Heart Association (AHA), mnogi ljudi s visokim krvnim pritiskom često i ne primijete da ga imaju. Znakovi i simptomi često se pogrešno zamjenjuju s nečim drugim, što rezultira odgođenom dijagnozom i liječenjem. To zauzvrat povećava rizik od problema sa srcem, uključujući srčani i moždani udar, piše Times.

Vaša stopala mogu otkriti neke znakove

Postoje trenuci kada se visoki krvni pritisak može pokazati u tijelu. Kada osjetite simptome, to je obično zato što su krvne žile u vašem tijelu oštećene.

Poznato je da se mnoge od komplikacija javljaju u donjem dijelu tijela, što uključuje noge i stopala. Visoki krvni pritisak može oštetiti arterije i krvne žile u donjem dijelu tijela. To često može uzrokovati lošu cirkulaciju u nogama. Stanje povezano s njim naziva se periferna arterijska bolest (PAD).

Prema klinici Mayo, PAD je uobičajeno stanje u kojem sužene arterije smanjuju protok krvi u ruke ili noge. To se događa jer noge i ruke ne primaju dovoljno krvi da zadovolje potrebe. To može uzrokovati bol u nogama pri hodu (klaudikacija) i druge simptome.

Jedan od simptoma ovog stanja su hladne noge. To bi moglo nastati zajedno s hladnim rukama, kažu američki stručnjaci za naprednu njegu stopala i zglobova.

"Crveni ili plavi nožni prsti, trnci u stopalima i neočekivani gubitak dlaka na nogama mogu ukazivati ​​na probleme s cirkulacijom", pišu naučnici.

Česti simptomi hipertenzije

British Heart Foundation (BHF) navodi neke od simptoma koji se mogu pojaviti zbog tihe bolesti.

  • zamagljen vid
  • krvarenje iz nosa
  • kratkoća daha
  • bol u prsima
  • vrtoglavica
  • glavobolja

Kako regulisati visok krvni pritisak?

Postoji mnogo načina za kontrolu i regulaciju visokog krvnog pritiska. Iako vam doktor može propisati neke lijekove, uvijek možete potražiti prirodna sredstva da se izliječite.

To uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, redovno vježbanje, zdravu prehranu, smanjenje soli u prehrani te suzdržavanje od nezdravih navika koje uključuju ograničavanje alkohola i prestanak pušenja.

Višestruke koristi: Napravite sami sok od cvekle

Višestruke koristi: Napravite sami sok od cvekle

Hrana koja je štetna i koju treba izbjegavati

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) objašnjava: "Što više soli jedete, to je viši vaš krvni pritisak. Preporučuje se unos manje od 6 g soli dnevno, što je otprilike jedna mala kašika. Dijeta s niskim udjelom masti koji uključuje puno vlakana, poput riže od cjelovitog zrna, hljeba i tjestenine, a puno voća i povrća također može pomoći u snižavanju krvnog pritiska"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije