Znaci koji vam govore da je vrijeme da date otkaz na poslu

Radiosarajevo.ba
Znaci koji vam govore da je vrijeme da date otkaz na poslu
Arhiv / Ilustracija
Možda ste jednostavno ostali na svom trenutnom radnom mjestu jer mislite da ne zaslužujete bolje ili jer mislite da se osjećate dobro, dok je prava istina ipak nešto drukčija.

Uvjeravate sami sebe da vam je odlično, a zapravo se svaki dan budite s grčem u želucu jer znate što vas čeka. Postoje neki jasni i očiti pokazatelji da ste na pogrešnom poslu i da trebate potražiti novi što prije, upozorava Bustle.

Ne učite ili ne rastete

Ako mislite kako ste zapeli na istom mjestu već neko vrijeme, onda je vjerovatno došlo do zasićenja i trebali biste tražiti novi posao. Isto tako, ako se osjećate kao da nemate više što naučiti i kao da ne napredujete, vrijeme je za odlazak. Ovaj problem je detaljno objasnila i Jennifer Yeko, koja je zadužena za odnose s javnošću i zapošljavanje ljudi u tvrtki True Talent PR.

“Na istom ste poslu već tri ili pet godina i više ne učite ništa novo. Ne rastete zajedno s kompanijom", rekla je Jennifer uz objašnjenje da ovo može značiti kako biste trebali tražiti novi posao, ali bi se mogle i zapitati što biste mogle promijeniti da stvari krenu na bolje.

Sve vam je postalo rutinski

"Jedan od znakova da ste na krivom poslu je ako sve radite automatski, a mentalno se isključite i u nekom ste drugom svijetu", rekla je poslovna savjetnica Alina Tubman. Ako ste upali u rutinu i ako vam nije stalo do posla, možda biste trebali sagledati i druge opcije kojih je mnogo.

Nemate podršku

Ako nemate podršku na poslu ili izvan njega to može značiti kako čak i drugi misle da zaslužujete bolje. Ako na poslu recimo mislite kako nemate šanse za napredovanjem i kako vam kolege ne pomažu, ovo je samo još jedan razlog za mijenjanje stvari.

Razmišljate o doktoratu

Upisati doktorat na fakultetu može biti dobra ideja, jer je to samo dodatno ulaganje u znanje, ali on je skup. Vi svejedno razmišljate o dodatnoj edukaciji, samo kako biste imali izliku za otkaz na sadašnjem poslu. Poprilično je očito kako bi puno jednostavnije i jeftinije bilo samo pronaći novi posao.

Osjećate nervozu

Normalno je da osjećate nervozu kad vas, na primjer, čeka stresan dan na poslu. Ako ste svaki dan nervozni i budite se s grčem u želucu, poželjno je da razmislite o otkazu. Ne samo zbog boljeg okruženja, nego i zbog zdravlja.

Osjećate se manje vrijedno

Osjećate kako se ne ponašate kao inače jer se pokušavate dokazati. Osjećate kako vas ponekad drugi podcjenjuju i kako nikada nećete uspjeti biti bolji od drugih. Mislite kako zaslužujete više i kako vaše mogućnosti nikada neće doći do izražaja. Nemojte samo čekati, poduzmite nešto. Pronađite posao gdje ćete moći pokazati što znate.

Posao nije ono što ste očekivali

Imali ste velike planove u vezi posla koji se nisu ispunili. Rachel Bitte radi u ljudskim resursima i kaže: "Ako vam posao ne dopušta da rastete i ispunjavate svoj puni potencijal, ne dopušta vam da imate život kakav želite ili se pak ne osjećate kao da je ovo siguran i stalan posao, možda trebate plan u traženju novog posla."

Mijenjanje posla može biti teško, ali svi mijenjaju karijere i to je normalno. Usudite se sami skrojiti svoju sudbinu. Barem onu poslovnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije