Žene okružene prirodom žive duže

Radiosarajevo.ba
Žene okružene prirodom žive duže
Kako je otkrilo jedno istraživanje objavljeno u časopisu "Environmental Health Perspectives", žene koje žive u zelenijem okruženju, tačnije okružene prirodom, imaju manju stopu smrtnosti od onih koje žive na mjestima bez previše zelenila.

One koje žive u prirodi imaju 34 posto manju šansu da umru zbog bolesti dišnog sustava i 13 posto manju šansu da obole od raka, prenosi Index.hr

S druge strane, žene koje žive u gradovima udišu zagađen zrak, bore se s bukom, pretjeranom vrućinom i ostalim negativnim efektima takvog života pa ovakvi rezultati ne čude previše.

No s obzirom na to da nam je potpuno jasno kako ne možete tek tako utjecati na to gdje živite, ovi rezultati bi vas barem mogli potaknuti na to da što više slobodnog vremena provodite u prirodi koja pozitivno utječe na vaše zdravlje, ali i izgled.

Također, zelenilo je potpuno besplatna antistres terapija. To istraživanje još jednom je dokazalo kako boravak u prirodi smanjuje stres. Manji nivo depresije također je povezan s 30 posto dužim životom.

Nemojte čekati vikend za šetnju prirodom, 30 minuta baš uvijek možete odvojiti za bolji i duži život!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije