Žene dvostruko češće gube interes za seks kada su u dugoj vezi

Radiosarajevo.ba
Žene dvostruko češće gube interes za seks kada su u dugoj vezi
Pixabay / Ilustracija
Žene imaju dva puta veće izglede od muškarca da izgube interes za seksom kada žive s partnerom u dugoj vezi, pokazalo je britansko istraživanje stajališta o spolnim odnosima, prenosi BBC.

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast, no to je uočljivije kod žena u dugim vezama. Lošije zdravstveno stanje i pomanjkanje emotivnih veza utječu na želju oba partnera za seksom.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bilo je obuhvaćeno gotovo 5000 muškaraca i 6700 žena.

Britanski naučnici kažu kako pomanjkanje seksualnih želja treba liječiti tako da se posmatra osoba u cjelini umjesto da se pribjegava ljiekovima.

Terapeutkinja Ammanda Major kaže kako gubitak interesa za seks nije nužno abnormalan jer je mnogo različitih razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca mijenjaju.

"Za neke to je prirodno, no kod drugih izaziva patnju i jad", kaže ona.

Ukupno 15 posto muškaraca i 34 posto žena obuhvaćenih istraživanjem kazalo je kako je u godini prije bilo nezainteresirano za seks najmanje tri mjeseca.

Kod muškaraca gubitak interesa najintenzivniji je u dobi od 35 do 44 godine dok je kod žena pad interesa najveći od 55 do 64 godine.

Znanstvenici sa Univerziteta Southampton i University College London kažu da ne postoje dokazi da menopauza u tome igra ulogu. Utvrdili su da su za žene posebno jaki uzrok gubitka interesa za seks mala djeca u domu.

Lošije tjelesno i mentalno zdravlje, loša komunikacija među partnerima i pomanjkanje emocija tokom spolnih odnosa glavni su razlozi gubitka interesa za muškarce i žene.

Istraživanje je pokazalo i da je kod onih koji su kazali da je "uvijek jednostavno razgovarati o seksu" s partnerom gubitak interesa bio najmanji.

Naučnici kažu i da je vjerovatnoća da kažu kako su izgubili interes za seks bila veća kod onih čiji su partneri imali seksualnih poteškoća ili kod onih koji su se osjećali manje sretnima u vezi.

Kod žena je faktor kod gubitka interesa bio i razlika u sklonostima u spolnom odnosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije