Žena koja je pobijedila opaku bolest: "Da sam ovo znala, ne bih imala rak."

0
Radiosarajevo.ba
Žena koja je pobijedila opaku bolest: "Da sam ovo znala, ne bih imala rak."
Radiosarajevo.ba / Adrijana Farkaš priča o borbi protiv raka

Adrijana Farkaš uspješna je mlada žena i majka blizanaca, ali i veliki ratnik, s obzirom na to da se jedno vrijeme borila sa žestokom bolešću. Uprkos promjenama koje je primijetila, mislila je da nema razloga za brigu. Ispostavilo se, međutim, da ih je itekako bilo.

Adrijani je dijagnosticiran rak debelog crijeva od kojeg se uspješno izliječila, međutim tvrdi, da joj je dijagnoza postavljena na vrijeme, rak se ne bi ni razvio.

Sada je odlučila podijeliti simptome s kojima se susrela, a koji su prošli ispod radara, kako bi podigla svijest o tome koliko je važno slušati svoje tijelo i reagirati na vrijeme, piše Slobodna Dalmacija.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

"Da sam ovo znala, ne bih imala rak", naziv je nekoliko videa koje je podijelila na svom TikTok korisničkom računu.

"Rak debelog crijeva nastaje od najobičnijeg polipa koji, ako se otkrije na vrijeme, nikada ne preraste u rak. Rak debelog crijeva genetski je vrlo prenosiv pa ako ste u porodici imali nekoga s ovom dijagnozom, odmah otiđite na preventivni pregled", započela je Adriana.

@adrijanafarka

Preventiva = ŽIVOT 💪❤️ #foryou #100kviews #foryourpage #fypシ゚viral #fypシ #CapCut #cancer #cancerfree🙏😇 #adrijana #lifeaftercancer🎀 #lifeaftercancer #mumoftwins

♬ original sound - Life after cancer

Kako kaže, više je simptoma koji prate ovu bolest, a jedan od pokazatelja može biti i anemija.

"Anemija, odnosno smanjene vrijednosti hemoglobina i željeza, ne mora nužno značiti da se loše hranite. Rak debelog crijeva daje anemiju kao simptom. I vrlo lako možete znati da je anemija prisutna. Nagli pad energije, nemate snage za normalne dnevne aktivnosti, kao što ste mogli prije. Također, česte vrtoglavice, malaksalost ili nešto slično. To ne mora značiti da imate rak, ali jednostavno može biti jedan od simptoma", objasnila je Adriana i dodala:

Ono što možete učiniti je odnijeti stolicu u prvi laboratorij i tražiti analizu okultnog krvarenja. Ako je test pozitivan, odmah posjetite liječnika. Ako je rezultat negativan, postoji drugi razlog za anemiju.

Bolovi u trbuhu jedan su od očitih i uobičajenih simptoma abnormalnosti probavnog sustava, uključujući debelo crijevo. Također, iznenadna intolerancija na određene namirnice može biti znak upozorenja. Jača bol u ovom dijelu tijela također najavljuje proces raka. Ako dođe do promjene u pražnjenju crijeva, to također može biti znak raka na ovom dijelu tijela.

@adrijanafarka

PREVENTIVA = ŽIVOT #100kviews #foryou #fypシ゚viral #CapCut #foryourpage #foryou #lifeaftercancer #mumoftwins #lifeaftercancer🎀 #adrijana #cancerfree🙏😇 #cancer #CapCut #cancersymptoms

♬ original sound - Life after cancer

"Drugi važan simptom je čest proljev, koji ne mora biti povezan s unosom određene hrane ili pića, već može biti simptom raka debelog crijeva. Pritom ne mislim na proljev koji traje nekoliko dana, nego na proljev koji traje sedmicama", kaže Adriana

"Jedan od simptoma koji sam ignorirala je da sam tijekom trudnoće imala jake bolove s desne strane. Također, počela mi se gaditi određena hrana, poput mljevenog mesa i luka. Sumnjala sam na trudnoću, a na kraju sam dobila puno goru dijagnozu", otkrila je Adriana.

Spomenula je još jedan alarmantan simptom, koji nikako ne smijete zanemariti.

"Ono što je već prilično ozbiljan simptom, nakon kojeg ne smijete ostati kod kuće, jest da nakon obilne nužde primijetite krv. Također, ne treba zanemariti jake i stalne grčeve u želucu", zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije