Želite nabaviti psa: Trenerica otkriva kako odabrati pravu pasminu za svoju porodicu

0
Radiosarajevo.ba
Želite nabaviti psa: Trenerica otkriva kako odabrati pravu pasminu za svoju porodicu
Foto: Pexels / Kućni ljubimci

Kada planirate udomiti novog psa u svoju porodicu, morate uzeti u obzir mnoge stvari. Neke od njih mogu biti zabavne, poput odlučivanja o najboljim igračkama za pse za vašeg novog krznenog prijatelja. Ali, jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba razmišljati jest koju ćete pasminu psa nabaviti.

Iako će različiti registri pasa prepoznati različite brojeve pasmina koje postoje, brojka je u stotinama - a to ne uključuje različite križance i mješance koji se sami po sebi ne smatraju pasminama. Srećom, trenerica pasa, Carolyn Martell, istaknula je neke od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir kada se odlučujete za pravu pasminu za vas i vaše kućanstvo.

Prvo što treba uzeti u obzir je sastav vaše porodice. Kao što Martell kaže, postoji mnogo članaka na internetu koji raspravljaju o najboljim porodičnim psima. Međutim, porodice se mogu jako razlikovati. Ako ste tročlana porodica s malim djetetom, mogli biste otkriti da vam odgovaraju različite pasmine nego peteročlanoj porodici s troje tinejdžera, na primjer. Ako ste par koji voli aktivnosti na otvorenom, najbolje pasmine za vas mogle bi biti drugačije.

Objavljeno upozorenje za građane: Evo gdje se u naredna 2 dana očekuju bujične i urbane poplave!

Objavljeno upozorenje za građane: Evo gdje se u naredna 2 dana očekuju bujične i urbane poplave!

Razina energije pasmine je važna. Ako želite da pas leži s vama na kauču dok gledate televiziju ili radite od kuće, možda ne biste željeli gledati pse koji su uzgojeni da budu vrlo aktivni i energični. I, ne zaboravite na mješance. Kao što Martell kaže: "Vjerovatno će i dalje pokazivati ​​karakteristike svojih izvornih pasmina. Ono što vlasnike mješanaca uvijek iznenadi je koliko su energični i pametni te da mogu biti radni psi".

Naravno, uvijek je pohvalno udomit psa iz skloništa i neprofitnih udruženja, ali ako se ipak odlučite za uzgajivača, Martell preporučuje pronalaženje onoga koji uzgaja zbog zdravlja i temperamenta te rano socijalizira svoje pse. "Dobar uzgajivač pitat će vas šta želite od psa i pomoći vam da odaberete najboljeg za sebe", dodaje ona, "Također, on će vas odbiti ako vidi da se ne slažete dobro s psom".

Možda se podrazumijeva, ali nabavka psa je dugoročna obaveza i trebali biste stvarno razmisliti o tome koliko ćete vremena i novaca moći potrošiti na njega - bez obzira na pasminu. Ali, ako znate da ćete psu moći pružiti dobar život, ključno je da pasmina koju odaberete bude prava za vas, prenosi Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije