Želite dugu vezu: Ovo su tri razloga zbog kojih žene odabiru 'krive'

Radiosarajevo.ba
Želite dugu vezu: Ovo su tri razloga zbog kojih žene odabiru 'krive'
Pixabay / Ilustracija

Psihologinja dr. Madeleine A Fugere sa Univerziteta Easter Connecticut State u SAD-u bavi se romantičnim aspektom veza i privlačnosti.

Za psychologytoday.com napisala je kratki vodič za žene koje su u potrazi za dugotrajnom, stabilnom vezom, odnosno partnerom s kojim će provesti život. Navela je koje su to osobine koje žene najčešće privlače te što bi trebale kod muškaraca tražiti da pronađu upravo onakvog kakav im treba.

Fizička privlačnost

Iako nevoljko priznajemo, fizička privlačnost nam je važna. Nedvojbeno je da heteroseksualne žene privlače zgodni muškarci, piše dr. Madeleine A Fugere.

Privlačnost može biti podsvjesna i bazirana na evolucijskoj historiji jer privlačni muškarci imaju bolje gene. Mogu nas privući i druge kvalitete koje često prate atraktivne ljude poput bolje osobnosti, životnih iskustava i slično. No ako tražimo partnera za stabilnu vezu, ženama je pametnije da je ne traže sa zgodnim muškarcima. Iznimno privlačni muškarci vjerojatnije neće biti vjerni svojim partnericama. Dodatno, atraktivni muškarci češće se razvode, možda jer im je teže odoljeti mogućnostima koje im nude druge potencijalne partnerice.

Ilustracija - undefined

Pinterest: Ilustracija

Seksi glas

Žene često privlače muškarci s dubokim seksi glasom. Takav je glas posljedica viših razina testosterona, a nerijetko ga prati fizička privlačnost. Pojedinci za koje su drugi utvrdili da imaju vrlo ugodne muške glasove uglavnom su bili i ugodne vanjštine. Iako heteroseksualke preferiraju muške partnere sa seksi glasom, oni često naginju varanju u vezi ili imaju više partnerica istovremeno. Naime, ne samo da vokalna privlačnost nosi rizik da će partner biti nevjeran, veća je vjerojatnost da će imati više afera ili partnerice koje su već u vezama. Iako je njegov glas privlačan, veća je vjerojatnost da će biti prikladniji za avanturu nego za dugoročnu vezu.

Zauzeti muškarci

Zanimljivo, žene više privlače muškarci koji su već u vezi. Ta se situacija zove „kopiranje izbora partnera“ i također se pojavljuje u životinjskom svijetu, osobito među ribama i pticama. Kod ljudi pak činjenica da je muškarac zauzet, drugim ženama signalizira da ima poželjne kvalitete i već je „provjeren“. Preferencija prema zauzetim muškarcima ipak je češća prema muškarcima koji imaju djevojke nego prema oženjenima koji imaju supruge. No za dugoročnu vezu ipak nije najbolja ideja posvetiti se partneru koji je već u vezi. Ako je zbog vas spreman ostaviti djevojku, možda će na isti način reagirati kad mu se pruži nova prilika. Kako biste izbjegli privlačnost prema zauzetima možda je dobro da i sami steknete više seksualnog iskustva. Stručnjaci savjetuju da sa više iskustva dolazi manja potreba za kopiranjem tuđih odluka. Više samopouzdanja kod vlastitog odabira smanjuje impuls za kopiranjem tuđih odluka.

Izgled nije toliko bitan u dugim vezama

Ako ste u potrazi za avanturom, onda je odličan izbor partnera atraktivan muškarac dubokog glasa. No ako pak tražite stabilnu vezu, možda biste trebale potražiti muškarca koji ima i druge privlačne osobine. Primjerice, za održavanje stabilne veze nužno je uzajamno poštovanje. Dapače, osjećaj poštovanja je ključan za uspjeh veze, čak više nego osjećaj ljubavi prema partneru. Odmah zatim slijedi poštenje. Dodatno, kad govorimo o fizičkom aspektu veze, parovi koji si fizički nalikuju imaju stabilniji odnos. Kako veza napreduje, fizički aspekt iste postaje sve manje važan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije