... / Kako da cvijeće obilno cvjeta: Poslije ovih trikova, uživat ćete cijelo ljeto

16. 07. 2020. u 14:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ako želite cvijeće koje će cvjetati (i do obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje.

Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta - ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra. 

Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Upravo zbog svih ovih činjenica nije ni čudo što je petunija, uz pelargonije i begonije najpopularnija ljetnica, piše living,vecernji.hr. 

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte makazama.

Petunija - undefined

Foto: Pixabay: Petunija

1. Prvo pravilo je POZICIJA.

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati.

2. Drugo pravilo odnosi se na ČIŠĆENJE.

Redovno odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

3. Bitno je redovno i obilno ZALIJEVANJE i to rano ujutro.

Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

4. I na kraju, PRIHRANJUJTE ih gnjojivom na bazi fosfora i kalcija. 

To trebate činiti jednom u dvije sedmice te pazite da posude imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane.

Dodatni savjet: Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, oni napadaju biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu što ćete preventivno tretirati cvijet.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA