Želite da izbjegnete probleme u dvorištu? Sklonite ove predmete što je prije moguće

0
Radiosarajevo.ba
Želite da izbjegnete probleme u dvorištu? Sklonite ove predmete što je prije moguće
Foto: Pexels / Dvorište/Ilustracija

Rijetko ćete vidjeti posve prazno dvorište, iz kojeg su pospremljene baš sve stvari jer se mnogim vlasnicima čini baš smislenim dio stvari ostaviti baš tamo.

Međutim, portal Homesandgardens, koji je na ovu temu kontaktirao stručnjake za uređenje i organizaciju doma, tvrdi baš suprotno. Dvorište bi trebalo uvijek biti oslobođeno od većine predmeta kako ih vanjski uslovi nebi oštetili, ali i kako nebi prizvali razne štetočine u goste. Stručnjaci su posebno izdvojili ovih sedam stvari.

1. Mekani vanjski namještaj

Mekani jastuci od grubljeg materijala odlično izgledaju na vrtnoj garnituri, ali ako ostanu vani preko noći mogli bi navući vlagu, a s njome i plijesan. Preporučuje se da ovakve jastuke iznosite van samo kad se koriste jer tako će im se produžiti vijek trajanja, ali i sačuvati izvorna boja jer će manje biti izloženi suncu.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

2. Svijeće

Neke svijeće imaju svoju namjenu za korištenje na otvorenom, primjerice one od limuna koje su dobre za rastjerivanje komaraca. Ipak, ne smijete ih ostavljati da gore bez nadzora jer puhanjem se može lako zahvatiti neki neželjeni predmet plamenom i izazvati veća šteta. Također, na vanjskim su uvjetima svijeće lomljivije i mijenjaju miris.

3. Vrtni alat i oprema

Ako ih se ostavi vani, metalni su alati za vrt skloni hrđanju. Nakon korištenja ne ostavljajte ih u vrtu već spremite u vrtnu kućicu ili garažu, a ako nemate takve prostorije, jednostavno nabavite prigodan vanjski regal za alat.

4. Sredstva za čišćenje

Iako je uputno koristiti ekološka sredstva za čišćenje, neke se stvari, poput borbe sa štetočinama, ne mogu riješiti tim putem. Stoga, ako imate hemijska sredstva, ne ostavljajte ih vani, jer time dovodite u opasnost djecu i životinje. Odmah nakon korištenja pospremite ih van njihovog dohvata.

5. Oprema za vježbanje na otvorenom

To uključuje i bicikle, skateboarde i slično. Ranije će ih zub vremena nagristi ako se nalaze na otvorenom. Ako nemate mjesta za pohranu sitnijih stvari za vježbanje, možete ih nakon korištenja staviti u plastične kutije.

6. Ugljen za roštilj

Ako ugalj za roštilj stoji vani, navući će vlagu i jednostavno neće biti dobar za buduće korištenje. Zato ga je najbolje iznijeti neposredno prije pripreme roštilja, a u međuvrmenu držati na suhom i tamnom mjestu poput garaže ili podruma.

7. Hrana za kućne ljubimce

Jasno je da vaši kućni ljubimci vole biti vani, a nešto moraju i pojesti. Ipak, njihove zdjelice, čak i ako su unutra samo ostaci poput mrvica, ne ostavljajte vani jer tako smanjujete rizik da vam se pojave razne bube i štetočine na trijemu, kojima je ovaj miris privlačan, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije