Zdravlje na prvom mjestu: Obratite pažnju na vaše bubrege ako uzimate ovaj napitak

1
Radiosarajevo.ba
Zdravlje na prvom mjestu: Obratite pažnju na vaše bubrege ako uzimate ovaj napitak
Foto: Pixabay / Kafa

Iako je kafa jutarnji napitak koji mnogi koriste kako bi se razbudili ili jednostavno vole da uživaju u toploti gorkog ukusa kafe, najnovija istraživanja otkrila su da ispijanje tri ili više šoljica na dan može ozbiljno da ošteti bubrezima

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazinu JAMA Network Open, uključivalo je 1.180 odraslih osoba u dobi između 18 i 45 godina koje su imale neliječenu hipertenziju prvog stepena, odnosno visok krvni pritisak.

Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od sudionika je provjeren tokom praćenja u rasponu od sedam i pol godina. Za to vrijeme stručnjaci su pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, što su znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Tokom obrade rezultata, naučnici su prvo primijetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 posto sudionika, što znači da njihovo tijelo ne metabolizira kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Također su otkrili da postoji 3 puta veća mogućnost da oni koji sporije metaboliziraju kofein dobiju disfunkciju bubrega ako na dnevnoj bazi piju tri ili više šolja kafe.

"Ova nam studija pokazuje da kafa, ako se pretjera s njezinim konzumiranjem, može ozbiljno oštetiti bubrege", upozorava doktorica Sara Mahdavi, glavna autorica spomenutog istraživanja, prenosi Slobodna dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije