Zašto nikad, ali nikad, ne treba ujutro piti kafu na prazan želudac
Istraživači s katedre epidemiologije i genetike Nacionalnog instituta za rak u Sjedinjenim Američkim Državama objavili su kako ispijanje kafe u velikim količinama može smanjiti rizik od malignog melanoma. I nema sumnje, crna kafa obiluje antioksidansima koji blagonaklono djeluju na naše zdravlje.
Ipak, nije svejedno kada i kako ćete piti crnu kafu.
Većina ljudi ne može početi dan bez šoljice tople, crne kafe. I to na prazan želudac uz preskočeni doručak.
Ne čudi to da nakon kafe većina ljudi izbjegava da pojede svoj prvi dnevni obrok u ranim jutarnjim satima jer ovaj napitak djeluje tako da ublaži glad.
Šoljica čiste crne kafe na prazan želudac podstiče izlučivanje hlorovodične kiseline (HCL) u probavni sistem, a tu neugodnu pojavu brzo će osjetiti osobe sklone gastritisu.
Nisu pošteđene ni osobe koje se ne pate s gastritisom jer ta kiselina razgrađuje hranu koju smo konzumirali, a ponestane li je tokom dana, doći će do probavnih smetnji i otežane razgradnje proteina, javlja Healthy Food Team.
Proteini koji “zapnu” nerazgrađeni u tijelu mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput nadutosti, iritacije ili upale crijeva, pa čak i karcinoma! Brojna istraživanja pokazala su da kafu treba piti tek sat vremena nakon buđenja, i to nikako ne na prazan želudac.
Šoljica kafe na prazan želudac može izazvati žgaravicu, nadutost, a u nekim slučajevima čak i povraćanje.
Pokušajte ujutro pojesti barem jednu krišku hljeba prije nego što popijete kafu, a ako ne možete sebe natjerati na to, onda barem kafu ublažite mlijekom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.