Zašto ne miriše na čisto: Kako otkriti kada pretjeramo sa deterdžentom za veš

0
Radiosarajevo.ba
Zašto ne miriše na čisto: Kako otkriti kada pretjeramo sa deterdžentom za veš
Foto: Pexels / Veš

Ako preterujete, nemojte se iznenaditi zašto vaš svježe oprani veš ne miriše na čisto.

Najmanje od svega, ma koliko to bilo paradoksalno, domaćice početnice griješe sa količinom praška, jer pažljivo prate uputstva na kutiji i izračunavaju količinu deterdženta u zavisnosti od broja prljavih stvari.

Ali s vremenom, ovaj proces prelazi u režim autopilota i periodično ima previše deterdženta u mašini, pišu Nezavisne novine.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Evo kako možete provjeriti da li ste pretjerali:

Odjeća je tvrda i ne tako prijatna na dodir. To se dešava zato što u mašini nema dovoljno vode za količinu praha koju ste sipali. Zbog toga se ostaci ne ispiraju, već se talože na stvarima.

U mašini se osjećao neprijatan miris, koji ostaje na odjeći. Naslage sapuna u bubnju i crijevu su možda dovele do buđi i bakterija.

Počinjete da kišete i češete oči nakon što obučete opranu odjeću. Na koži se pojavljuje svrab. Ovo može biti alergijska reakcija tijela na prah koji je ostao na stvarima.

Odjeća u boji postaje manje svijetla. Ovo može biti slučaj ako deterdžent za veš sadrži izbeljivač. U propisanoj dozi ne utiče na boju, ali kada ga ima više od preporučenog, može je isprati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije