Ovo je znak da je u kući velika vlaga : Evo kako da je uklonite i spriječite njeno širenje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je znak da je u kući velika vlaga : Evo kako da je uklonite i spriječite njeno širenje
Foto: Pixabay / Vlaga

Za pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni ili dotrajali krovovi, oluci, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava.

Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama.

Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje veša u zatvorenom prostoru.

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

Stručnjaci ističu i kako, na primjer, četveročlana porodica dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare. Treba znati da vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobne biljke.

Prozračivanje prostorije

Nikad ugodna, vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, na primjer, u ćoškovima, uz vanjske zidove i prozorske okvire i glavni je preduslov za stvaranje plijesni. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće.

Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni, piše Večernji.hr.

Ilustracija
Foto: Printscreen: Ilustracija

Svaki prostor potrebno je prozračivati i tokom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom.

Tokom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama.

Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka topline.

Šta se može desiti ako slažete mokro suđe u kuhinju? Evo šta kažu stručnjaci

Šta se može desiti ako slažete mokro suđe u kuhinju? Evo šta kažu stručnjaci

Vlage se danas, na sreću, možemo riješiti na više načina. Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sistema za odvlaživanje i upijanja neugodnih mirisa, odstranjivači plijesni i različita sredstva za čišćenje.

Kako se riješiti kondenzacije?

Evo nekoliko brzih i jednostavnih načina za sprječavanje i protjerivanje vlage.

Ilustracija / Plijesan
Foto: Pexels: Ilustracija / Plijesan

1. Obrišite prozore i pragove svako jutro

Uklonite kondenzaciju čim je vidite jer će to spriječiti nakupljanje plijesni. Upotrijebite kuhinjsku krpu, brisač ili usisivač. Moglo bi vam pomoći povremeno brisanje zidova i okvira prozora fungicidnim sredstvom.

Ako uklanjate plijesan uzrokovanu kondenzacijom, obrišete je krpom umočenom u sapunicu. Kada završite, suhom krpom uklonite svu vlagu i bacite obje krpe. Savjetuje se da ne četkate plijesan.

Cipele propuštaju vodu: Donosimo genijalan trik kako da postanu otporne

Cipele propuštaju vodu: Donosimo genijalan trik kako da postanu otporne

2. Sanirajte paru od kuhanja

Tokom kuhanja uvijek pokrijte posude i lonce. To neće spriječiti samo izlazak pare, već i uštedu energije. Tokom kuhanja možete zatvoriti i kuhinjska vrata kako biste zaustavili odlazak pare u druge dijelove kuće.

Poboljšanje sistema grijanja i ventilacije učinit će dug put do rješenja problema kondenzacije. Instalirajte ventilatore u kuhinji kako biste smanjili vlagu. Moćne nape možete kupiti po povoljnim cijenama, pa ovo može biti izuzetno isplativo dugoročno rješenje.

Znate li kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica

Znate li kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica

3. Riješite se vlage u kupaonici

Tuširanje ili kupanje može proizvesti puno pare i vlage. Da ne biste uzrokovali kondenzaciju u ostatku kuće, držite vrata kupaonice zatvorena i otvorite prozor kupaonice prilikom tuširanja.

U samoj kupaonici obavezno postavite ventilator.To je još važnije ako nemate prozor u kupaonici.

Ilustracija
Print Screen: Ilustracija

4. Ventilacija

Provjetravanje doma može biti lako poput otvaranja prozora najmanje 15 minuta svako jutro. Ako imate prozore koji se mogu zaključati u malo otvorenom položaju, tim bolje. Ako imate problema s kondenzacijom u određenoj sobi, razmislite o ugradnji zračnih opeka.

To su cigle s puno sitnih rupa na njima i mogu se dodati vanjskim zidovima, omogućujući zraku da prolazi ispod spuštenog drvenog poda. Dugoročno će spriječiti vlagu da oštete podne daske.

Prijedlog za ručak: Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca

Prijedlog za ručak: Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca

5. Neka vam kuća bude topla

Da biste tokom hladnijih mjeseci zadržali vlagu u zraku, pokušajte održavati svoj dom na stabilnoj toploj temperaturi.

Vlaga se događa kada topli zrak udari u hladne zidove, pa zato kuću držite toplom da se površine ne ohlade dkako se ne bi stvorila kondenzacija.

Plijesan
Foto: Pixabay: Plijesan

6. Izolacija

Dobra izolacija je jednako važna, pogotovo ako imate hladne tačke na zidovima na kojima se stvara kondenzacija. Zidne šupljine i potkrovlje treba posebno pažljivo izolirati.

7. Kupite odvlaživač zraka

Smanjit će razinu vlage u zraku, usisavajući zrak iz prostorije na jednom kraju, uklanjajući vlagu, a zatim ga ponovno upuhujući u sobu, dodajući toplinu u procesu

Stručnjaci dali odgovor: Da li je dobro češljati kosu dok je mokra?

Stručnjaci dali odgovor: Da li je dobro češljati kosu dok je mokra?

8. Ne vješajte odjeću da se osuši unutra

Ako je moguće, pokušajte objesiti odjeću van da se osuši - čak i zimi. Ako imate prostora, pobrinite se za ulaganje u sušilicu za veš koja će vam pomoći zadržati paru i vlagu prilikom sušenja odjeće.

Ako morate ostaviti odjeću da se suši unutra, u blizini postavite odvlaživač zraka kako bi usisao višak vlage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije