Zašto je važno redovno čistiti filter na veš mašini i kako se to radi?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je važno redovno čistiti filter na veš mašini i kako se to radi?
Foto: Screenshot/YouTube / Filter na veš mašini

Čišćenjem filtera veš mašine ćete spriječiti kvarove, produžiti vijek trajanja uređaja i poboljšati kvalitet pranja.

Kako biste produžili nesmetan rad vaše veš mašine i osigurali efikasno obavljanje velikog broja ciklusa pranja, važno je da je pravilno održavate. Osim redovnog čišćenja veš mašine, ključno je i redovno održavanje njenih pojedinačnih dijelova, posebno onih osjetljivijih, kao što je filter.

Čišćenje filtera veš mašine sprečava začepljenja i oštećenja pumpe za vodu, a ispravno funkcioniranje pumpe ključno je za ispuštanje vode iz veš mašine, kao i za rad centrifuge.

Supruga Denisa Bećirovića ponovo oduševila na prijemu Dana nezavisnosti BiH

Supruga Denisa Bećirovića ponovo oduševila na prijemu Dana nezavisnosti BiH

U nastavku teksta pronaći ćete smjernice za čišćenje filtera veš mašine i odgovore na pitanje kako otvoriti filter na veš mašini.

Zašto je važno čišćenje filtera veš mašine?

Filter je jedan od ključnih dijelova mašine za pranje veša, prvenstveno zato što predstavlja zaštitni element mašine.

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

Tokom pranja veša, sve nečistoće na putu prema kanalizacionoj mreži prolaze kroz filter veš mašine. Filter također sprečava da sitni predmeti ili dijelovi odjeće dospiju do pumpe i oštete je.

U kratkom vremenskom periodu, u filteru se može nakupiti puno prljavštine, dlaka, sitnog novca, dugmića s odjeće i drugih predmeta, a ponekad se dogodi da u filteru mašine za pranje veša pronađete i nestalu čarapu ili neki drugi komad odjeće. Sve ovo dovodi do začepljenja filtera, a time i do potencijalnog kvara same veš mašine.

S obzirom na to da cijene veš mašina često premaše visinu prosječne plate, redovno čišćenje filtera na veš mašini ima poseban značaj.

Kako očistiti filter veš mašine u nekoliko jednostavnih koraka i koliko često to treba raditi?

Čišćenje filtera veš mašine može spriječiti pojavu dva problema. Naime, ako su na filteru nakupljene različite nečistoće, posebno u većoj mjeri, može doći do toga da pumpa prestane izbacivati vodu iz veš mašine. Iz ovoga proizlazi drugi problem, povezan s centrifugom. Ako pumpa ne izbaci svu vodu iz mašine za pranje veša, centrifuga neće početi raditi.

Veš mašina

Ako primijetite jedan od ova dva problema, tj. da pumpa ne izbacuje vodu ili da centrifuga ne radi, možete otvoriti filter na veš mašini, provjeriti koliko je prljav i, ako je potrebno, očistiti ga.

Također, prljavština koja se nakuplja u filteru mašine za pranje veša može dovesti do pojave neugodnih mirisa ili čak do toga da veš nakon pranja ne zadržava očekivanu svježinu unatoč korištenju omekšivača.

Čišćenje filtera možete obaviti u nekoliko jednostavnih koraka

1. Otvorite poklopac filtera na veš-mašini

Pronađite filter na prednjoj donjoj strani mašine i isključite je iz struje prije čišćenja. Postavite peškir ili upijajuću krpu ispred mašine kako biste uhvatili eventualnu vodu. Ako ima jezičak, pritisnite ga da otvorite poklopac. Pazite na crijevo za ispuštanje vode i postavite posudu ispod mašine kako biste uhvatili vodu koja iscuri. Prema preporuci čistite filter svaka 2 do 3 mjeseca.

2. Izvadite filter iz veš mašine

Nakon otvaranja poklopca, okrenite filter suprotno od smjera kazaljke na satu za 45 stepeni i pažljivo ga izvucite. Pazite da ne oštetite navoje i da uhvatite vodu koja će iscuriti. U filteru možete pronaći različite sitne predmete, dlake i tkanine, ali to je normalno.

3. Očistite filter veš mašine

Operite filter pod mlazom vode i koristite staru četkicu za zube kako biste uklonili preostale nečistoće. Očistite i kućište filtera, a soda bikarbona može pomoći u uklanjanju kamenca. Ovaj jednostavan postupak završava proces čišćenja filtera veš mašine.

Nakuplja vam se plijesan na gumi veš mašine? Evo kako možete riješiti ovaj problem

Nakuplja vam se plijesan na gumi veš mašine? Evo kako možete riješiti ovaj problem

4. Vratite filter na mjesto

Vratite filter na mjesto tako što ćete ga umetnuti u kućište i zavrtiti udesno, u smjeru kazaljke na satu. Pazite da ne prenapregnete navoje kako biste izbjegli oštećenja. Po završetku ovog koraka, čišćenje filtera veš mašine je kompletirano, omogućavajući vam da samostalno održavate mašinu i produžite njezinu funkcionalnost.

Prije nego što krenete s čišćenjem filtera veš mašine, važno je pažljivo pročitati korisničko uputstvo koje ste dobili uz vaš uređaj, posebno dio uputstva koji opisuje lokaciju filtera, način skidanja i sam proces čišćenja. Dakle, uz vizuelni prikaz koraka čišćenja, u korisničkom uputstvu možete pronaći odgovor na pitanje kako otvoriti filter na veš mašini, sprečavajući eventualna oštećenja, piše Iskustva&Preporuke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije