Zašto je dobro da djeca imaju najdražu dekicu, plišanog medu...

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro da djeca imaju najdražu dekicu, plišanog medu...
Foto: Unsplash / Ilustracija

Većina ljudi plišane igračke i dekice povezuje s riječima poput 'djetinjasto' i 'nezrelo', ali ako je tvoje dijete opsjednuto igračkom ili dekicom, poznatijima kao 'prijelaznim objektima' - to je zapravo dobra stvar. 

Plišane igračke ili dekice, poznate su kao 'prijelazni objekt', a ti predmeti omogućuju veliku utjehu i podršku maloj djeci. 1951. godine, dječji psiholog D.W. Winnicott, objasnio je pojam 'prijelaznog objekta' i odredio njegovu važnost u razvoju djeteta. On je smatrao kako takvi predmeti pomažu djetetu osamostaliti se i pomoću njega 'odvojiti se' od majke te upoznati svijet oko sebe.

Klinički psiholog, Steve Tauber dodao je kako beba zna da medvjedić ili dekica nisu majka, ali pomoću takvih predmeta - dijete dobiva svojevrsno zadovoljstvo. Taj predmet je nešto između mame i između napunjene igračke ili dekice.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su djeca koja su imala 'prijelazni objekt' bila manje sramežljiva i više fokusirana nego djeca bez utješnih predmeta. 'Prijelazni objekti' također su dobar pokazatelj kako će se djeca ponašati u interakciji i kako će stvarati prijateljstva, piše miss7mama.24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije