Zašto i koliko su duge liste čekanja na angažman majstora u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Zašto i koliko su duge liste čekanja na angažman majstora u BiH
Foto: Pexels / Sve manji angažman majstora u BiH

U Bosni i Hercegovini odavno je teško naći kvalitetnog majstora. S druge strane, građani se žale da i kada nađu majstora, na njegov dolazak čekaju i po nekoliko mjeseci. Zašto i koliko su duge liste čekanja na angažman majstora u BiH.

Skoro da nema građanina Bosne i Hercegovine koji u svom telefonu nema memorisan broj nekog majstora, električara, vodoinstalatera, keramičara. Međutim, dolazak majstora nekada se čeka i mjesecima. Bilo kakvi građevinski radovi u njihovim domovima za građane su postali prava glavobolja, jer majstora ili nema ili se dugo čeka njihov dolazak.

Da je do majstora teško doći, potvrđuje i Željko Stojanović, fotograf iz Bijeljine, koji je, zbog nedostatka radne snage, sam uzeo čekić i bušilicu u ruke i započeo preuređenje svog lokala.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Željko Stojanović, fotograf

"Ovdje sad kakvo je stanje za majstora, nema ih. Slabo ima. Ja svaki dan imam posla i kod mene se ne smije čekati, odmah idem. Na pitanje – gdje su nestali majstori i zanatlije sa domaćeg tržišta, u udruženju preduzetnika kažu da je odgovor očigledan."

Keramičari i moleri u našoj zemlji već imaju svojevrsne "liste čekanja"" od po čak nekoliko mjeseci. Nešto manje čeka se kod električara, ali je i njih teško naći.

Nedeljko Rebić, električar

"Majstori odlaze na tržište rada zapadne Evrope. Nije problem zarade, naprotiv. Sve naše procjene govore i kontakti sa poslodavcima u velikim firmama da mogu zaraditi i više nego što zarade na zapadu”

Mile Stević, izvršni direktor ZPU "Preduzetnik"

"Ako ne uspijem ovdje da nađem posao, u inostranstvo da idem i to je to, ali mi je otac električar pa da idem u inostranstvo sa njim da se bavim time."

Upis u srednje škole: Da li za zanate postoji interesovanje u Kantonu Sarajevo?

Upis u srednje škole: Da li za zanate postoji interesovanje u Kantonu Sarajevo?

Ako je suditi prema podacima o broju upisanih učenika, interesovanja za zanatska zanimanja ne manjka. Tu je i podrška u vidu stipendija. Problem je – šta nakon škole. A za većinu je cilj isti.

Iako kvalitetni majstori u BiH mogu mjesečno inkasirati i više nego ljekari, trend odlaska je neumoljiv. Uprkos rastu cijena usluga na domaćem tržištu, za mnoge je odlazak u inostranstvo još bolja opcija, piše bhrt.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije