Zasladite poslije iftara: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak
![Zasladite poslije iftara: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak](https://storage.radiosarajevo.ba/article/492075/871x540/sutlija-instagram-12april23.jpg?v1681402416)
Sutlija je turski specijalitet s rižom, a posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.
Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.
U nastavku donosimo recept za šest osoba.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
Sastojci
- 500 ml hladne vode
- 150 g riže okruglog zrna
- litar mlijeka
- jedan puding od vanilije
- 120 g šećera
- jedna kašičica vanilije u prahu
- malo naribane korice od limuna
Priprema
U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.
Zatim smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu na blagoj vatri 10-15 minuta dok voda ne ispari. Na svakih pet minuta podignite poklopac i promiješajte, kako voda ne bi iskipila.
![Otkrijte tajne najzdravijeg voća: Zašto se post prekida hurmama?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/491904/300x185/Hurme_datule_pixa.jpg?v1681315930)
Otkrijte tajne najzdravijeg voća: Zašto se post prekida hurmama?
Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.
Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.
Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavitemiješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.
![Sutlija](https://storage.radiosarajevo.ba/image/243056/871x540/Sutlija_Riza.jpg)
Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, malo ostavite na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider da se potpuno ohladi.
Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.