Zasladite kišnu nedjelju: Čokoladni lava muffini
Kolač u čijem se srcu nalazi topla istopljena čokolada spada u red onih neodoljivih slastica koje nam mogu popraviti raspoloženje.
Za pripremu ne treba mnogo vremena, a ni sastojaka. Ovi su kolačići kao stvoreni za kišno nedjeljno poslijepodne. Trebat će vam:
- 170 grama tamne čokolade
- 150 grama maslaca
- 70 grama brašna
- 200 grama šećera u prahu
- 3 velika jajeta
- 3 žumanjceta
- Čajna kašičica ekstrakta od vanilije
Postupak
Ugrijte pećnicu na temperaturu 200 do 210 C. Namastite kalupe za muffine ili kalupe za puding.
U mikrovalnoj pećnici topite čokoladu i maslac 1 minutu. Pomiješajte pa vraćajte u mikrovalnu u intervalima po 15 sekundi dok čokolada ne postane glatka.
Dodajte brašno i šećer u mješavinu maslaca i čokolade i dobro promiješajte. U drugoj posudi izlupajte jaja i žumanjke dok se ne dobije glatka masa, pa u nju umiješajte vaniliju. Postepeno dodajte u tijesto. Napunite kalupe.
Pecite 12 do 14 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite da stoji 5 minuta. Krajevi muffina trebaju biti čvrsti, a središte mekano.
Lagano tupim nožem odvojite muffin iz kalupa i servirajte dok je toplo.
Ukoliko imate pojedinačne kalupe, muffine možete servirati u njima.
Uz ovu toplu slasticu možete servirati i sladoled.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.