Zaboravljeni trik naših nana: Zašto se nekada u ulje dodavala – so?
So je od davnina poznata kao prirodni konzervans koji se koristi za očuvanje hrane, posebno mesa i ribe. Ovaj esencijalni mineral djeluje tako što smanjuje vlagu u namirnicama, sprečavajući razvoj bakterija i mikroorganizama koji izazivaju kvarenje. Ali, da li ste znali da se so nekada dodavala i u biljno ulje – kako bi produžila njegov rok trajanja?
U vremenima kada razni hemijski konzervansi nisu postojali, domaćice su morale da budu snalažljive. Obična kuhinjska so imala je višestruku ulogu u domaćinstvu – pored čuvanja mesa i ribe, koristila se i za očuvanje suncokretovog ulja.
Trik je bio jednostavan: u bocu s uljem dodavala se mala količina soli, kako ulje ne bi postalo gorko i užeglo, posebno ako se ne troši brzo.
Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar
Naime, iako neotvoreno suncokretovo ulje može trajati i do 24 mjeseca, kontakt s vazduhom, svjetlom ili neadekvatnom ambalažom može značajno ubrzati proces kvarenja. U prošlosti, kada su se zalihe ulja pravile u većim količinama, ovaj trik bio je od neprocjenjive vrijednosti.
Danas se ulje pakuje u hermetički zatvorene boce, a tempo života rijetko dopušta gomilanje zaliha. Ipak, ukoliko ste kupili veće količine ulja na sniženju, ili ga čuvate za vanredne situacije – prisjetite se ovog starog, ali korisnog savjeta. Dodavanjem prstohvata soli možete spriječiti neugodan miris i produžiti upotrebljivost ulja.
Ponekad, upravo ti stari trikovi – sačuvani iz narodne prakse – znaju više od moderne tehnologije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.