Za kraj radne sedmice: Tri jednostavna recepta za večerašnji iftar

Radiosarajevo.ba
Za kraj radne sedmice: Tri jednostavna recepta za večerašnji iftar
Foto: Pixabay / Ilustracija

Danas je peti dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Već smo za vas pripremili nekoliko recepta, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima.

Danas vam donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga za iftar.

Jednostavna supa od krompira

Potrebno:

-2 veća krompira
-1 glavica crnog luka
-1 l vode ili temeljca
-2 šolje mlijeka
-1 kašika maslaca
-malo soli i bibera

Priprema:

- Krompir i luk oguliti i izrezati na kocke.
- Prodinstati oboje te dodati vodu
- Kuhati dok krompir ne omekša.
- Dodati mlijeko, maslac, so i biber
- Kuhati 5 minuta, skinuti supu s vatre
- Servirati toplu.

Tjestenina Carbonara

Potrebno:

-400 g tjestenine (široki rezanci)
-100 g parmezana
-200 ml vrhnja za kuhanje
-200 gr pureće šunke
-4 jaja

Priprema:

- Tjesteninu skuhati po uputama na pakovanju
- Ocijediti ali ostaviti 1 šolju vode u kojoj se tjestenina kuhala.
- Jaja umutiti s vrhnjem i parmezanom.
- Na tavi popržiti sitno sjeckanu šunku dok ne porumeni.
- Tjesteninu vratiti u šerpu u kojoj se kuhala, pa dodati smjesu od jaja.
- Umiješati šunku i podliti onom ostavljenom vodom, miješati kratko dok se sos ne počne zgušnjavati
- Paziti da se jaja ne počnu pretvarati u kajganu, skloniti s vatre i poslužite.

Indijanke

Potrebno:

-4 jaja
-150 g. sećera
-200 g. brašna
-1 prašak za pecivo

* Fil
-600 ml. mlijeka
-2 pudinga od vanilije
-150 g. putera
-3 kašike sećera
-1 kašika vanilin ekstrakt
+
-Rastopljena čokolada

Priprema:

- Bjelanca umutiti mikserom pa dodati šećer
- Mutiti dok se ne dobije čvrst snijeg
- Dodati jedno po jedno žumance i neprestano mutiti
- U brašno dodati pr.za pecivo te ga dodati u jaja,lagano kašikom umiješati da sve sjedini
- Tijesto staviti u kesu ili špric te redati s razmakom manje kruškaste oblike po pek papiru
*Najbolje je suhom olovkom iscrtati forme po pek papiru, pa špricom nanositi tijesto,tada će svi biti isti kada se budu spajali
- Peći u zagrijanoj rerni samo 5 min.na 200C
- Pustiti da se malo prohlade pa ih lagano skidati s pek papira
- Prethodno pripremljeni fil staviti u špric te filovati jednu polovinu indijanke a drugom poklopiti (kao sendvič)
- Glazirati ili ukrasiti čokoladom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije