Za iftar se počastite čorbom, buredžicima i kompotom

Radiosarajevo.ba
Za iftar se počastite čorbom, buredžicima i kompotom
Foto: Coolinarika / Mantije

Iftari trebaju biti zdravi i hranjivi, a prijedlozi koje donosi MiM - ramazanski planer zasigurno su i ukusni.

Napravite danas:

Čorba od graška i leblebije

Potrebno:
- 400 gr graška
- konzerva leblebija
- crni luk
- zelena paprika
- 1l pilećeg temeljca
- 50 g sitne tjestenine za supu
- 2 kašike paradajz koncentrata
- maslinovo ulje
- So, biber
.
Priprema:
- Papriku i luk sitno narezati, pa propržiti na ulju
- Dodati paradajz pire, još minut dinstati pa dodati temeljac
- Kad smjesa provri dodati grašak i ocijeđene leblebije, kuhati dok ne omekša
- Dodati tjesteninu za supu i kuhati dok i ona ne bude kuhana
- Servirati toplo uz dodatak peršuna po vrhu

.
Sandžački buredžici
.
Potrebno:
*jufka
- 700g pšeničnog brašna za pite
- 1.5 kašičica soli
- 400ml vode
.
*fil
- 100g putera,maslaca
- 2 crna luka
- 400g faširanog junećeg mesa
- kašičica soli
- malo bibera
Priprema fila:
- luk i meso izdinstati par min
- dodati začine te ostaviti po strani da se prohladi
.
*zaljev
Pomiješati:
- 1l tečnog jogurta
- 2 čehna b.luka, protisnjen ili sitno nasjeckan
- malo soli
.
Priprema:
- Od gornjih sastojaka napraviti tijesto kao za svaku pitu
- Podijeliti na 5 loptica
- Ostaviti loptice da odmore oko 30-ak min.
- Svaku lopticu nauljiti i razvući maksimalno da se dobije fina jufka
- Nakapati još malo puterom pa po rubu s jedne strane poredati fil
- Zarolati kao svaka pita savijača što se radi
- Rezati na manje komadiće,rolatiće, pa redati u pouljenu tepsiju
- Peći u zagrijanoj rerni na 180C - 40-45min.ili dok fino ne porumene
- Izvaditi vrele iz rerne pa ih zaliti već pripremljenim zaljevom
- Pokriti folijom da fino upiju
- Servirati tople,mada su jednako ukusne i hladne
.
Babovka

Potrebno:

- 4 jaja
- 200 g šećera
- dl ulja
- dl tople vode
- 1/2 praška za pecivo
- 200 g brašna
- vanilin šećer
- korica od limuna
- 2 žlice kakao
+glazura
- čokolada
- 3 kašike ulja
.
Priprema:
- Odvojiti bjelance i žumance
- Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg
- U drugoj posudi umutiti 150g šećera, žumanca, vodu i vanilin šećer u pjenastu masu
- Dodati brašno pomiješano sa pr. za pecivo, naribanu koricu limuna, ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka
- Odvojiti 1/3 smjese pa u nju umiješati kakao i 50g šećera, te sve sjediniti
- U podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof naizmjenično sipati malo smeđe,malo bijele smjese
- Peći u zagrijanoj rerni na 180C-40min.
- Glazirati istopljenom čokoladom

.
Šareni kompot

Potrebno:
- 250g suhih kajsija
- 250g suhih šljiva, očišćene od košpica
- 250g suhih smokvi
- narandža, narezana na kriške
- 4 jabuke
- 200g višanja
- 200g malina
- Sok od dvije narandže
-1 0-ak kašika šećera ili po želji
.
Priprema:
- Suho voće oprati, a svježe oguliti, oprati i izrezati na četvrtine
- U većoj šerpi staviti suho voće, te naliti vode iznad voća oko 4 prsta, dodati šećer pa pustiti da kuha 20-ak min
- Dodati svježe voće ,te kuhati još 5-6 min.
- Na kraju dodati sok od narandže
- Servirati hladno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije