Vrijeme je za generalku: Četiri greške koje tokom proljetnog čišćenja želite izbjeći

0
Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za generalku: Četiri greške koje tokom proljetnog čišćenja želite izbjeći
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Dok obavljate proljetno čišćenje, izbjegavajte ove pogreške kako biste postupak učinili lakšim i učinkovitijim

Proljeće je savršeno vrijeme za dubinsko čišćenje doma. Za mnoge to znači pranje prozora, zavjesa, bacanje nepotrebnih stvari i brisanje prašine na teško dostupnim mjestima. Međutim, dok obavljate proljetno čišćenje, izbjegavajte ove četiri uobičajene pogreške kako biste postupak učinili lakšim i učinkovitijim.

Greška 1: Koristite izbjeljivač

Izbjeljivač nije učinkovit u rješavanju kontaminacije unutar doma, a osim toga, oštrina ovog proizvoda može nepovoljno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Uz to, može biti otrovan ako se nepravilno koristi.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Iako većina ljudi smatra da je izbjeljivač jedino sredstvo za čišćenje dovoljno snažno da riješi probleme poput plijesni, to nije tako. Izbjeljivač može ostaviti čestice plijesni, osobito na poluporoznim i poroznim površinama, što znači da će se problem vratiti.

Umjesto izbjeljivača možete koristiti hidrogen peroksid. Našpricajte ga na zahvaćene površine, pustite da odstoji oko 10 minuta, a potom ga izribajte i isperite, piše Živim.hr.

Isto tako, možete staviti malo octa, koji je jedan od najmoćnijih ubojica plijesni. Prema Service Master Restoration and Cleaning, blaga kiselina u octu ubija oko 82 posto poznatih plijesni i može pomoći u sprječavanju budućih izbijanja.

Greška 2: Niste proaktivni

Nema boljeg trenutka za provjeravanja stanja u svom domu nego kad temeljito čistite. Stvari na koje treba obratiti pažnju uključuju rast mikroba, oštećenja vodom i strukturalne probleme s interijerom i eksterijerom doma. Što prije uočite problem, to ćete brže moći početi s njegovim rješavanjem.

Zgrabite svjetiljku i provjerite postoje li vidljivi problemi ili zamjetni mirisi koji bi mogli ukazivati na problem. Rast plijesni često stvara vlažan, zemljani miris sličan cigari zbog oslobađanja plinova koji se zovu mikrobni hlapljivi organski spojevi (MVOC). Područja na koja treba obratiti posebnu pozornost uključuju:

  • Potkrovlje
  • Podrum
  • Fugiranje i brtvljenje
  • Prozorske klupice i dovratnici
  • Aparati (aparat za kavu, perilica posuđa, blender, perilica rublja, itd.)
  • Ispušni otvori
  • Glave tuša
  • Slavine
  • Madraci
  • Kućne biljke
  • Kamin
  • Vanjski izgled vašeg doma (konstrukcije)

Greška 3: Čistite, ali ne uklanjate nered

Čini se da je minimalizam zaista dobar za naše zdravlje, odnosno za kvalitetu zraka. Što više predmeta ima, to je više površina za taloženje prašine i mikroskopskih čestica. S obzirom na to da proljeće označava svježi početak, možda je vrijeme da procijenite trebate li neke stvari ili ne.

Riješite se nereda, odnosno viška predmeta, i spriječit ćete nakupljanje prašine, što će u konačnici dovesti do bolje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Greška 4: Neispravno se rješavate plijesni

Tijekom čišćenja, moguće je naletjeti na plijesan koja se nakupila negdje u domu. Uobičajena greška prilikom čišenja je korištenje pogrešne metode rješavanja plijesni. Da biste ju ispravno sanirali, morate riješiti uzrok koji je uopće doveo do njenog rasta i riješiti svu prisutnu kontaminaciju. To uključuje aktivnu koloniju, mrtve čestice plijesni, korijenje, spore, mikotoksine i bakterije. Ako nešto ostane, izloženost se nastavlja.

Ako niste sigurni jeste li uspješno sanirali plijesan, obratite se stručnjacima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije