Pravila koja se trebaju poštovati prilikom kupovine u vrijeme sniženja

Radiosarajevo.ba
Pravila koja se trebaju poštovati prilikom kupovine u vrijeme sniženja
U radnjama širom BiH traju januarska sniženja. Ovo je vrijeme kada se isplati kupovati, pogotovo kvalitetnije stvari. Kako biste dugo uživali u novoj odjeći i obući, poštujte pravila mudre kupovine: 

Cipele moraju odgovarati vašoj nozi 

Obratite pažnju ne samo na dužinu već i na širinu. Treba imati dovoljno mjesta da lagano pokrećete prste. Ako prste ne možete uopće pomjerati, znači da je cipela preuska za vas. Cipela treba da bude savitljiva i da pokaže otpor kada pokušate da je uvijete. Kada isprobavate cipele, hodajte na čvrstoj površini kao i na tepihu, kako biste vidjeli kako se ponaša na obje podloge. 

Na kariranim stvarima šare se trebaju uklapati. Ne izgleda lijepo ukoliko se na kariranom sakou šare linije ne poklapaju. Takav sako izgleda kao da je krivo zakopčan. Nažalost, proizvođači jeftine odjeće o tome ne vode računa. 

Farmerke moraju biti odgovarajuće dužine

Ukoliko ne planirate nositi farmerke koje su vidno podvrnute, ne kupujte one koje su predugačke. Uske farmerice treba da pokriju članak, a ravne vrh vašeg stopala. Svakako, važno je da izaberete model koji odgovara vašoj građi.  Za muškarce važi pravilo da pantalone treba da budu dovoljno duge da pokriju čarape, ali i dovoljno kratke da ne pokriju cipele.

Provjerite šavove

Unutrašnji i spoljašnji šavovi pokazuju kvalitetu izrade. Ukoliko su soše urađeni, rašiveni ili prošiveni više puta, to je znak doše kvalitete. 

Veličine na etiketi se razlikuju

Ako nosite broj 38, to ne znači da će vam uvijek odgovarati odjeća s ovom oznakom. Brojevi se često razlikuju, zato je pametno da prije odlaska na blagajnu, odet eu kabinu za isprobavanje. 

U kupovinu idite udobno obučeni

UIkoliko na nogama imate neudobne cipele, sigurno vam neće biti prijatno u shoppingu. Također je važno da na sebe odjenete nešto što lako možete skinuti u kabini za presvlačenje. Ne stavljajte na sebe jaku šminku, da ne biste na odijevnim predmetima ostavili svoje tragove .

Sačekajte sniženje

Ukoliko se radi o odijevnom predmetu koji vam ne treba baš u tom trenutku, dobro je sačekati sniženje. Ovo se posebno odnosi na zimkse kapute, čizme i sve one stvari koje u mjesecu januaru budu i do 50 posto snižene. Mnoge stvari mogu biti mnogo jeftinije u određenom mesecu. U januaru je nabolje kupovati kapute i zimsku obuću, jer je na popustu, dok je jesen najbolje vreme za kupovinu farmerki.

Nemojte odmah kupiti stvar koja vam se svidi. Najbolje sačekati sedmicu dana. Nakon ovoga perioda većina odluči da tu stvar zapravo i ne želi. Takođe, kako finansijski planeri tvrde, ne bi trebalo da na odjeću potrošite više od pet posto svoje plate.

 

Kada odlučujete da li da kupite skup komad odjeće ili obuće ili njegovu jeftiniju varijantu, izračunajte njegovu cijenu po nošenju. To je cijena predmeta i njegovog održavanja podijeljena s brojem puta koliko ćete ga nositi. Prema ovoj jednačini, ako ćete odjeću nositi redovno ili svakodnevno, bolje je odlučiti se za skuplju varijantu, jer će vam duže trajati. Obrnuto važi za predmete koje nećete nositi često.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije