Vrijeme je ljekovite koprive: Kako napraviti super sirupe za zdravlje!

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je ljekovite koprive: Kako napraviti super sirupe za zdravlje!
Foto: Pixabay / Kopriva

Kopriva je zeljasta biljka koju često možemo naći uz poljske puteve ili šumarke, a na nju se možemo opeći zbog mravlje kiseline koju izlučuje.

Kopriva je široko raširena biljka, s više od 50 priznatih vrsta. Koristila se kao lijek još u doba starih Rimljana, koji su je jeli kao varivo ili juhu.

Koprive vole vlažna tla, a često ih se može naći uz zapuštene puteve ili šumarke pa se branje koprive upravo tamo odvija. Kopriva se bere u proljeće i u ranu jesen, a cvjeta praktički cijelo ljeto. Beru se listovi, a nakon branja ih treba ostaviti da se suše. Najbolje je to obaviti preko ljeta.

Ljekovitost koprive se ogleda u njenom sastavu. Biljka kopriva sadrži puno hranjivih i vrijednih sastojaka kao što su:
preteča vitamina A – bitnog za pravilno funkcioniranje vida i obnovu kože,
vitamin C – u koprivi ga ima dosta, a bitan je za apsorpciju željeza u tijelu, kao i za jačanje imunološkog sustava,
vitamini B i K – potrebni za pravilno funkcioniranje
željezo – za liječenje anemije,
kalij, fosfor i magnezij – minerali potrebni za pravilno funkcioniranje mišića, kostiju i razgradnju masti u tijelu,
flavonoide, sterole, tanine i sterole – koji imaju antibakterijsko, antimikrobno i antiupalna svojstva.

Ipak, na nuspojave upotrebe koprive treba paziti, jer se ne smije miješati s nekim lijekovima kao što su: lijekovi koji prorjeđuju krv poput aspirina, lijekovi protiv visokog tlaka, diuretici. Također, preparate od koprive ne bi trebali uzimati ako ste: dijabetičari, trudni ili  dojilja.

Sirup od koprive i mente

Menta je ljekovita biljka koja se često, a sadrži koristi kod probavnih problema, a sadrži: vitamine A i C, mentol, preteču serotonina, hormona dobrog raspoloženja, ružmarinsku kiselinu.

Za pripremu sirupa od mente i koprive je najbolje ubrati koprive koje nisu rasle u blizini prometne ceste ili neke tvornice. Za pohranjivanje sirupa osigurajte veće staklenke koje ćete sterilizirati u pećnici.

Sastojci koje ćete trebati su:
otprilike 60 većih listova koprive,
otprilike 30 listova mente,
3 litre vode,
sok od 4 limuna,
80 grama limunske kiseline ili Limuntusa,
1.5 kilogram šećera.

Vodu zagrijte do ključanja i njom prelijte sve očišćene listove mente i koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procijedite tekućinu i stavite je kuhati s šećerom, limunovim sokom i limuntusom

Kad se na vrhu pojavi pjena, uklonite je žlicom i kuhajte dok se sav šećer ne otopi. Prokuhani sirup ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i spremite na tamno i suho mjesto. Pripremljeni sirup od koprive možete piti u sezoni alergija ili ako imate problema s anemijom. U hladnim zimskim mjesecima dobro dođe za poboljšavanje imuniteta. Ovako pripremljen sirup traje oko šest mjeseci.

Sirup od koprive s medom

Ako ne želite pravite sirup od koprive s puno bijelog šećera, možete koristiti veću količinu meda i malo smeđeg šećera. Trebat ćete:
pola kilograma svježih listova koprive,
1 litra vode,
150 grama meda,
5 jušnih žlica smeđeg šećera,
sok od 4 limuna.

U loncu zagrijte vodu i kad proključa njom prelijte listove koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći. Sutradan otopinu procijedite i stavite na kuhati uz dodatak smeđeg šećera.  Kad otopina prokuha, sklonite je sa štednjaka i umiješajte limunov sok i med. Sirup od kopriva i meda spremite u staklene posude koje trebate dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu, piše Rtl.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije