Vrijeme je bestilja

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je bestilja
Pekmez od šljiva ili bestilj uz mirisno pecivo podsjeća najviše na bezbrižno djetinjstvo.

Kako živimo užurbanim načinom života tako sve manje imamo vremena za pripremu zimnice u koju neizostavno pripada i pekmez od šljiva. Donosimo vam odličan recept za pripremu pravog domaćeg pekmeza.

Sastojci

3 kg šljiva
1,5 kg želirnog šećera (koristi se za pripremu manje slatkih džemova, marmelada...)

Upute

Oprati šljive, ocijediti, i obrisati. Rezati šljive na manje komade i iz svake izvaditi košpice. Kad se nareže pola šljiva, usitniti ih štapnim mikserom. Narezati ostatak šljiva i usitniti ih do kraja štapnim mikserom.

U usitnjene šljive dodati želirni šećer, staviti na zagrijan šporet i miješati cijelo vrijeme. Šećer se može dodavati u šljive u više manjih porcija jer se na taj način brže i lakše otopi u voću.

Miješati uz stalno zagrijavanje do vrenja. Prilikom zagrijavanja na površini nastaje pjenica koju treba odstraniti iz posude.

Na samom pakiranju želirnog šećera piše koliko dugo smjesa treba kuhati. Skuhani vrući pekmez sipati u oprane i obrisane staklene posudice. Ne sipati smjesu do vrha u teglu nego ostaviti da ima malo zraka. Tegle zatvoriti poklopcem. Kad se okrene na poklopac, vrući zrak će sterilizirati vrh tegle.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije