"Vododeri" - podvodni neboderi budućnosti

Radiosarajevo.ba
"Vododeri" - podvodni neboderi budućnosti

Planirani izgled "Vododera"

Kroz historiju i vlastitu potrebu za civilizacijom, čovječanstvo je stvaralo građevine koje su najbolje konzumirale prirodne resurse. Primjer toga su neboderi koji su donijeli rješenje guste naseljenosti na malom području, a vrlo su brzo uslijedili "zeleni neboderi", "zemljoderi" ili čak "dubinoderi".

Međutim, svi pokušaji da se ostvari savršena ravnoteža utrošene i dobivene energije neslavno propadaju. U tome ne uspijevaju ni "zeleni neboderi" jer su usko vezani uz modernu infrastrukturu, poput struje ili saobraćajnica, koje u krajnjem slučaju također zagađuju okoliš.

Uprkos negativnim rezultatima "pokušaja", stručnjaci vide svjetlo na kraju tunela. Riječ je o projektu hO2+der (hO2+scraper, "vododer") koji će se napokon osloboditi povezanosti sa urbanim tkivom gradova i postati samodostatni veleposlanik čovječanstva u moru.

"Vododer" je autonomna plutajuća jedinica sa stambenim, funkcionalnim i održavajućim dijelom koji će zajedno činiti svojevrsni plutajući grad.

Energija će se stvarati pomoću valova, vjetra, morskih struja, sunca, biootpada i brojnih drugih trenutno nezamislivih načina. I hrana će biti proizvedena na hO2+ unutar hidroponskih i morskih farmi.

Uz sve to, hO2+ nosit će vlastitu malu šumu na vrhu gdje će stanovnici moći odmarati na svježem zraku nakon boravka na poslu ili u stambenim prostorijama u dubinama.

Bioluminiscentni krakovi omogućit će morskoj fauni mjesto za život i okupljanje dok će istovremeno od njihovog kružnog kretanja prikupljati energiju.

Ovakvom strategijom kreator hO2+dera Sarly Adre Bin Sarkum planira stvoriti oazu sa nikakvim ili čak i pozitivnim utjecajem na okoliš. Stvoren je baš kao antiteza neboderu koji se penje u visinu te zagađuje.

Glave komponente programa hO2+der jesu stvaranje resursa (energija, hrana, voda, zrak,...), stanovanje, posao, igra, zbrinjavanje otpada i održavanje. One su su po građevini raspoređene kako bi najbolje zadovoljavale funkciju. Tako su na primjer vjetroelektrane smještene na sam vrh, gdje se nalaze i farme životinja, dok su stambene četvrti odmah ispod morske razine gdje je prirodno svjetlo najbolje.

Građevina se u moru nalazi u uspravnom položaju koji održava pomoću balastnih spremnika te krakova koji se neprestano okreću.

Koliko je vjerovatno da ćemo uskoro živjeti i raditi u jednom od hO2+dera? Uzevši u obzir da gotovo 71 posto planeta pokriva voda, a promjene koje će povećati taj broj, poput globalnog zatopljenja, dolaze, hO2+der je vrlo vjerovatno prva prava zelena budućnost čovječanstva.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije