Vodite računa o ishrani i zdravlju - pripremite ovaj obrok

Radiosarajevo.ba
Vodite računa o ishrani i zdravlju - pripremite ovaj obrok
Riža i gljive imaju dosta hranjivih sastojaka, a ako se pripreme sa minimalnim količinama masnoće i jedu u ograničenim količinama.

Definitivno su hrana koja se treba naći na stolu svih onih koji vode računa o svojoj ishrani i zdravlju, prema riječima fitness trenerice Minje Huseinović, koja je i preporučila ovaj recept na svom Facebook profilu.

Za ovo jelo koje se sprema za 20-25 minuta potrebni su vam:

- gljive(po vašem izboru, a ja bih preporučila šampinjone ili vrganj),
- riža
- bijeli luk
- maslinovo ulje
- domaći maslo/puter, kafena kašika
- začini po želji
- naribani sir parmezan, ili sušeni sir koji ćete staviti u topu
- a, ako želite da obogatite okus vašeg rižota, možete dodati i piletinu.

Prilikom pripreme rižota jako je važno da rižu miješate neprestano pržeći je na domaćem maslu/puteru, dodavanjem vode, da bi je smekšali.

Prije nego upržite gljive u wok tavi, pripremite sos sa bijelim lukom, maslinovim uljem i začinima, barem sat vremena prije nego počnete sa pripremom gljiva. Ako ste odlučili dodati piletinu u vaš rižoto, pored gljiva, onda sitno izrezane komadiće pilećih prsa dodajte u taj sos, i ostavite da stoji barem sat vremena, da se marinira. Kada dođe vrijeme, u wok tavi sjedinite sos i gljive, i lagano pržite najprije na maslinovom ulju iz sosa, a onda na sopstvenoj pari, koju ćete dobiti kada pokrijete tavu.

Gljive (i piletinu) pripremajte u isto vrijeme dok pripremate i rižu, a onda nakon što riža bude dovoljno mekana i "kremasta" sjedinite sadržaj vaše tave i šerpe, i vaše jelo je spremno!

Prilikom posluživanja, na rižoto možete dodati malo naribanog parmezana ili suhog sira.

Rižoto se služi dok je još topao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije