Vježba kojom možete ukloniti bol od hodanja na štiklama

1
Radiosarajevo.ba
Vježba kojom možete ukloniti bol od hodanja na štiklama
Foto: Pixabay.com / Štikle su uvijek u modi

Neuogodan položaj u koji je postavljeno stopalo tokom hodanja na štiklama može da ostavi posljedice, kako na samo stopalo, tako i na donji skočni zglob i list, u zavisnosti od toga kakve su cipela ili potpetica.

Ipak, bolova se možemo riješiti vrlo lako: fizioterapeuti za ovo primenjuju vježbu koja podrazumijeva hodanja na peti.

U pitanju je vježba koja se izvodi tako što, dok stojimo na punom stopalu, polako podižemo nožne prste s poda, a potom hodamo nekoliko minuta isključivo na peti.

Koristan je i hod koji se izdvodi tako što korak počinjemo na peti, a završavamo tako što se stopalo cijelom svojom dužinom spušta na prste.

Kako objašnjavaju stručnjaci, žene koje često nose visoke štikle vremeno naviknu da hodaju metodom prsti-peta, što je pogrešno je slabi mišiće donjeg dijela noge, a dalje vodi do zdravstvenih problema poput bolova u leđima.

Zato je važno da, ako primijetite da ste počeli ovako da gazite, nosite visoke potpetice nešto rjeđe ili da barem pređete na nižu štiklu, te obavezno izvodite ovu vježbu, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije