Modni trendovi / Visoke štikle i uske farmerke mogu biti opasne po zdravlje

05. 10. 2017. u 13:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uske farmerke,poznati skinny jeans model, koje su već dugo modni trend, mogu prouzročiti zdravstvene probleme kod osoba koje ih nose.

Zbog takvih uskih farmerki, žene, ali i muškarci koji ih nose, gube osjećaj u nogama. Riječ je o meralgiji parestetike, odnosno gubitku osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerke. Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose usko remenje ili odjeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili pretilih žena, ali sve je više oboljelih među mlađim trendseterima.

Još opasnije od uskih farmerki su uske farmerke u kombinaciji s visokim petama koje guraju zdjelicu prema naprijed i pogoršavaju cijelu situaciju. 

Na sreću, ljekari kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odjeće.

Možda je vrijeme da uske farmerke napokon zamijenite nekim "širim" modelom, a štikle udobnim patikama ili balerinkama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA