Biljka koju mnogi imaju u kući: Otrovna je i opasna za kuće ljubimce

Radiosarajevo.ba
Biljka koju mnogi imaju u kući: Otrovna je i opasna za kuće ljubimce
Foto: Arhiv / Biljke

Mnogi ljudi u svom domu imaju i održavaju biljke, a mnogi posjeduju i mačke te pritom ne misle da bi neka biljka mogla ozbiljno naštetiti zdravlju ljubimca.

Ipak, jedna biljka posebno je otrovna za mačke, a u posljednje je vrijeme postala jako popularna na Instagramu i sve češće prisutna u kućama i stanovima, piše Metro.

Riječ je o biljci Monstera deliciosa, porijeklom iz Švicarske. Njeni listovi sadrže otrovne supstance koje mogu ugroziti život vaše mačke.

"Iako će mnoge mačke i pse odbiti gorak okus biljke, konzumiranje velikih količina može dovesti do niza problema, od probavnih smetnji do poremećaja disanja, zatajenja bubrega ili čak smrti", objasnila je veterinarka Leticia Fidalgo Buron.

Naglasila je da mnogi vlasnici mačaka nisu ni svjesni ovoga i da misle da je ova biljka, koja uglavnom služi za ukras, potpuno bezopasna. Međutim, to je daleko od istine i vlasnici bi prilikom kupnje ili zasađivanja biljke trebali pripaziti kako će ona utjecati na ljubimca u kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije