Vikanjem se ne postiže ništa

Radiosarajevo.ba
Vikanjem se ne postiže ništa

Da li imate naviku da vičete? Na psa, partnera, dijete? Da li vam se dešava da kada dijete neće da sluša odjednom puknete i zaurlate na njega? Vikanjem se ne postiže ništa - upozoravaju psiholozi. A kada su djeca u pitanju - ona uče iz primjera koje im dajete, piše atvbl.com.

Vikanjem dijete uči da i samo viče

Koliko puta ste vikali na svoje dijete i tražili da prestane da viče i ludi po kući? Pomalo je smiješno kad pomislite na to da ste tražili od djeteta da promijeni nešto u ponašanju tako što ste vi uradili isto. Djeca uče iz primjera koji im se daje. Ako vas vide da vičete da biste dobili ono što želite, oni će uraditi isto.

Vremenom, neće vas shvatati ozbiljno dok ne povisite glas 

Postepeno će vaše dijete će početi da ignoriše vaše zahtjeve ako nisu ponovljeni milion puta i posebnom visinom glasa. Osim ako nije nešto zabavno ili imaju koristi od toga, onda iznenada mogu da čuju i šapat na drugoj strani kuće. Na kraju više neće ni slušati šta pričate, jer će im sve djelovati kao ravna linija povišenog glasa.

Kao roditelj, trebalo bi da imate otvorenu komunikaciju sa djetetom i da ga ohrabrite da se ponaša zrelije i da tako priča sa vama. Kada vičete na djecu, razgovor je potpuno jednosmjeran. Stoga, dajte im šansu da objasne svoje ponašanje. Ponekad, oni zaista imaju validno opravdanje, a ponekad im je izgovor tako glup, da ne možete a da se ne nasmijete. 

Konstantno vikanje umanjuje utjecaj 

Ponekad je vikanje zaista potrebno. Na primjer, ako vaše dijete prelazi ulicu, a ne gleda kuda ide, prosto morate da viknete da bi znalo da ne ponovi to sljedeći put.

Međutim, konstantno vikanje umanjuje vaš uticaj. Ako uvijek vičete da pokupe igračke ili operu zube, nećete postići taj efekat šoka kad je to zaista potrebno, piše atvbl.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije