Važno za učiniti: Ovako možete spriječiti pojavu vlage i plijesni u kuhinji
Tokom sedmice praznika, kuhinje širom zemlje rade punim kapacitetom dok se pripremaju novogodišnji ručkovi.
Rerne i šporeti puni su mesa, krompira, povrća i raznih priloga, ali sav taj trud može ostaviti posljedice po sam prostor. Povećana vlaga u zraku često dovodi do pojave kondenzacije, a samim tim i vlage i plijesni.
Vlaga se najčešće stvara kada topli zrak iz unutrašnjosti doma dođe u kontakt s hladnim površinama poput prozora, stvarajući kapljice vode. Ako se ne ukloni na vrijeme, kondenzacija može prerasti u ozbiljan problem s plijesni. Kuhinje su posebno izložene jer su to najtoplije prostorije u domu, naročito tokom intenzivnog kuhanja.
Trump ponovo ponizio Zelenskog: "Nema on ništa dok mu ja to ne odobrim"
Stručnjaci upozoravaju da svakodnevne aktivnosti poput kuhanja i sušenja veša znatno povećavaju količinu vlage u zraku. Alison Potter, urednica iz organizacije Which?, ističe da se problem može spriječiti uz nekoliko jednostavnih navika. Prema njenim riječima, dovoljno je napraviti male promjene tokom kuhanja kako bi se smanjilo nakupljanje vlage.
Jedan od ključnih savjeta je korištenje poklopaca na šerpama i uključivanje aspiratora. Poklopci zadržavaju paru i sprječavaju njeno širenje po kuhinji, dok aspirator pomaže uklanjanju viška vlage iz zraka. Osim toga, ovakav način kuhanja može uštedjeti energiju jer se hrana brže priprema.
Dodatno se preporučuje provjetravanje kuhinje otvaranjem prozora, kao i držanje vrata zatvorenim kako bi se vlaga zadržala u jednoj prostoriji. Aspirator bi trebao ostati uključen još 10 do 15 minuta nakon kuhanja, čime se smanjuje rizik od pojave kondenzacije na zidovima, ormarićima i drugim hladnim površinama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.