Variegata je postala jako popularna biljka na Instagramu, a njena cijena je paprena

0
Radiosarajevo.ba
Variegata je postala jako popularna biljka na Instagramu, a njena cijena je paprena
Mochi.plants/ Pexels / Variegata

Društvene mreže posljednjih godina diktiraju brojne trendove, a iznimka nisu ni uređenje doma i sobne biljke pa se tako svako malo pojavi neki cvijet koji odjednom svi žele.

Već neko vrijeme raste popularnost variegatnih biljki oko kojih se stvorio popriličan 'hype', a posebno je popularna Monstera Deliciosa Albo Variegata kojoj je, upravo zahvaljujući sve većoj potražnji, cijena počela vrtoglavo rasti pa je tako za maleni pelcer potrebno izdvojiti i nekoliko desetina kuna, dok konkretne biljke znaju dosezati cijenu i od nekoliko hiljada eura.

Za razliku od onih klasičnih, variegatne varijacije iste biljke prepoznatljive su po mrljama na listovima i stabljikama koje su bijele boje.

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Ponekad će biljka tako imati zelene listove s bijelim šarama, ponekad će jedna polovica lista biti zelena, a druga bijela, a ponekad će cijeli list biti bijele boje.

Izgledaju nestvarno i veličanstveno pa ne čudi što gotovo da nema zaljubljenika u sobno cvijeće koji ih ne bi volio imati, no unatoč izgledu koji osvaja na prvi pogled, ove biljke zahtijevaju puno više truda nego inačice bez varijegacije.

Da bismo ove biljke razumjeli bolje, važno je podsjetiti da zelena boja biljaka dolazi od sadržaja njihovih stanica, odnosno kloroplasta koji im omogućuju provođenje kemijskih reakcija uključenih u fotosintezu, piše Miss24sata.hr.

U fotosintezi biljke koriste ugljični dioksid, vodu i svjetlost sunca za proizvodnju šećera (kao što je glukoza) i kisika. Kloroplasti sadrže molekule koje apsorbiraju svjetlost - klorofil, pigment koji se naziva fotoosjetljivim jer reagira na svjetlost, selektivno upijajući plavu i crvenu svjetlost i reflektira zelenu, a zbog čega biljke izgledaju zelene.

Kod variegatnih biljki površina lista za fotosintezu i proizvodnju šećera koji su im potrebni za rast je manja pa obično trebaju više svjetla u usporedbi s potpuno zelenim biljkama i obično rastu puno, puno sporije, a upravo ovo je glavni razlog zašto su toliko tražene i skupe!

Što je varijegacija intenzivnija, biljka sporije raste, a samim joj je time potrebno i puno više vremena da se razmnoži.

Jaka varijegacija u prirodi se pojavljuje rijetko, a kada se i dogodi, te su biljke u značajno evolucijski nepovoljnijem položaju u usporedbi s potpuno zelenim biljkama jer ne fotosinteziraju tako učinkovito.

Sve one variegatne biljke koje nakon što ih vidimo na Instagramu postaju naša tiha patnja su uzgojene, a što znači da su ih uzgojili ljudi vegetativnim razmnožavanjem kako bi se zadržala bijela boja.

Nije rijetkost da variegatne biljke prestaju proizvoditi prošarane listove pa svo novo bude čisto zeleno. Ponekad znaju proizvoditi ekstremno šarolike listove koji budu potpuno bijeli, ali, kod takvih je biljki problem nemogućnost fotosinteze pa ako je sav novi rast bijele boje, biljka će u konačnici umrijeti.

U oba slučaja, obrezivanje biljke natrag do tačke raznobojnosti na stabljici uspješna je metoda oživljavanja.

Ako biljka proizvodi previše variegatnih listova, možemo je podrezati kako bismo je potaknuli da izraste više zelenog lišća, a ako proizvodi samo zeleno lišće, podrezivanje biljke natrag do varijegacije u stabljici rezultirat će novim variegatnim listovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije