Ovu biljku zovu invazivnim korovom, a ustvari je jestiva i zdrava

0
Radiosarajevo.ba
Ovu biljku zovu invazivnim korovom, a ustvari je jestiva i zdrava
Foto: Dreamsteam / Tušanj, tušt ili portulak

Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma.

Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, a u biti je jestiva ljekovita biljka koja ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima...

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može koristiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava supe i daje im kremast izgled.

Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom jedenja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama, piše 24sata.hr.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri sedmice može brati. Što ga više berete, to više razraste.

Tušt ima slani okus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu raditi gusta juha, varivo, rižoto, maneštra ili kajgana.

Kako biste pripremili čaj, kašiku tušta stavite u šolju kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije