Za iftar spremite pastrmku i neobičan krompir

H. A.
Za iftar spremite pastrmku i neobičan krompir
Foto: Pixabay / Pastrmka
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Supa od mrkve i brokula

Potrebno:
-1 crni luk
-2 mrkve
-2 celera
-1 kašika putera
-400g brokula
-600ml mlijeka
-1 kašika majčine dušice
-3 kašike brašna
-Malo soli i bibera

Priprema:
-Na zagrijanom maslacu, u šerpi, propržiti luk, pa dodati celer i dinstati 3-4 minute.
-Umiješati brokule, dinstati nekoliko minuta, pa dodati 500 ml mlijeka, so, majčinu dušicu i biber.
-Kada smjesa proključa, smanjiti temp. i kuhati na laganoj temperaturi 15-ak min, dok povrće ne omekša.
-U manjoj posudi napraviti glatku smjesu od brašna i preostalog mlijeka.
-Smjesu preliti u supu, promiješati i kuhati 4-5 minuta.

Pastrmka u začinskom bilju

Potrebno:
-2 cijele pastrmke srednje veličine
-1 crni luk
-Po jedna vezica pešuna,majčine dušice,vlasca
-Sok od pola limuna
-1 limun isječen na kolutove
-Morska so,maslinovo ulje te biber

Priprema:
-Uključiti rernu da se grije na 200C
-Ribu očistiti ,oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom
-Položiti je u tepsiju na pek papir
-Svo začinsko bilje skupa s lukom sitno nasjeckati te izmiješati
-Dodati limunov sok,so i biber
-Unutrašnjost ribe puniti smjesom
-Staviti nekoliko kolutova limuna unutar i na vrh svake ribe, sve dobro preliti maslinovim uljem i staviti da se peče
-Peći 15-ak min.ili poslije tog vremena provjeriti,ako nije dovoljno po ukusu pečena ostaviti je još par min.
-Poslužiti toplo uz svježu salatu

Krompir sa špinatom iz rerne

Potrebno:
-1 kg krompira
-500 g. špinata
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 čehna bijelog luka
-ulje
-so, biber

Priprema:
-Krompir oguliti, oprati i izrezati na četvrtine.
-Špinat očistiti,izrezati i kratko blanširati u ključaloj vodi
-Krompir poredati u nauljenu tepsiju i špinat rasporediti po njemu
-Peći u zagrijanoj rerni na 200C - 30min.

Jaffa ljetni kolač

Potrebno:
-400 gr Petite Beure keksa
-300 gr Jaffa keksa
-1/2 l jogurta
-200 ml kiselog vrhnja/pavlake
-8 kašika šećera
-1 vanilin sećer
-1/2 l slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
-Izlomiti obje vrste keksa na komade
-U posebnoj posudi pomiješati jogurt(može i voćni),pavlaku,šećer,vanilin š.te sve skupa izmiješati s keksom
-Smjesu prebaciti u kalup s pek papirom te prstima ili kašikom poravnati
-Ostaviti u frižider da se ohladi
-Vrhnje za šlag situći,po želji se može dodati malo šećera u prahu
-Ukrasiti šlagom,a po vrhu se još mogu dodati šećerne mrvice ili istopljena čokolada

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije