Utjecaj pomicanja kazaljki može trajati danima

Radiosarajevo.ba
Utjecaj pomicanja kazaljki može trajati danima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Tokom proteklog vikenda, 29. marta, počelo je ljetno računanje vremena. Kazaljke su se pomaknule za jedan sat unaprijed, a stručnjaci smatraju kako ljetno računanje vremena i taj jedan sat manje sna imaju nepovoljan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Za početak, javljaju se problemi s nesanicom koji mogu potrajati i do nekoliko dana. Osim toga, jedna od posljedica je i glavobolja, prenosi portal Index. Slijedom toga, javljaju se umor i nedostatak koncentracije, te lošija produktivnost na poslu. To potvrđuje i istraživanje objavljeno 2012. godine u Journal of Applied Psychology koje je pokazalo da je prvoga radnog dana nakon pomicanja sata Google zabilježio znatno više pretraga vezanih uz zabavne stvari, poput YouTubea.

Jedna danska studija je otkrila porast od 11 posto slučajeva vezanih uz probleme s depresijom nakon pomicanja kazaljki, a australsko istraživanje tvrdi da se u tom periodu povećava i broj samoubojstava, piše portal Time And Date

Dokazano je i kako pomicanje sata ima negativan učinak na kardiovaskularno zdravlje. Konkretno, istraživanja su pokazala da se rizik od srčanog i moždanog udara povećava dan nakon pomicanja kazaljki. Štoviše, pojedine studije sugeriraju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja kazaljki na satu povećavaju šanse od srčanog udara za čak 25 posto. To je potvrdila i švedska studija koja tvrdi da se rizik od srčanog udara povećava u prva tri radna dana nakon prelaska na ljetno računanje vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije