Ulazite u more s kontaktnim lećama: Evo zašto ne biste to trebali raditi više...

0
Radiosarajevo.ba
Ulazite u more s kontaktnim lećama: Evo zašto ne biste to trebali raditi više...
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako nosite kontaktne leće, možda ćete se tokom ljetnog odmora odlučiti na alternativu.

Svako ko nosi kontaktne leće razumije važnost brige o tome da one budu čiste, posebno ako ste na odmoru.

Zadnje što želite učiniti je dobiti infekciju oka. Ipak, koliko ste puta zaspali s kontaktnim lećama ili se okupali u bazenu?

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Možda se čini bezopasnim, ali plivanje s lećama može ozbiljno naštetiti zdravlju vaših očiju.

Leće su propusne i zato su potencijalno opasne 

Oftamologinja Nimmi Mistry objašnjava kako voda sadrži bakterije, bilo da se radi o vodi iz slavine, moru ili bazenima, a kontaktne leće su iznimno propusne i upijajuće.

Iz oka joj izvadili 27 leća koje je 35 godina zaboravila vaditi

Iz oka joj izvadili 27 leća koje je 35 godina zaboravila vaditi

Ova kombinacija znači ujedno i veću vjerovatnoću širenja bakterija na površini kontaktne leće kada su izložene vodi. Time se povećava potencijalni rizik od infekcija oka opasnih po vid.

Hlor u bazenima može djelovati kao blagi iritant za oči. Budući da su meke leće iznimno propusne, bakterije i hlor u bazenu mogu lako doći do vaših očiju i oštetiti ih. Plivanje u divljim jezerima i rijekama ili vodeni sportovi u moru mogu stvoriti još više problema kad su u pitanju oči. To je zato što prirodne vodene površine obično vrve bakterijama.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Jedan od najopasnijih organizama Acanthamoeba keratitis - može dovesti do rijetke, ali ozbiljne infekcije oka. Drugim riječima, može doći do trajnog oštećenja vida pa i sljepoće. Ovu infekciju uzrokuje mikroskopska ameba (jednoćelijski živi organizam) koja se zove Acanthamoeba.

Alternativno rješenje

Ako ipak želite plivati, oftamologinja Mistry predlaže da se odlučite za jednokratne kontaktne leće ispod uskih vodootpornih naočala za plivanje. Nakon plivanja bacite leće, stavite novi par ili jednostavno nosite naočale, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije