Ucjene, tračevi i seksualno zlostavljanje: Ovo su mračne strane tinejdžerskog svijeta na internetu

0
Radiosarajevo.ba
Ucjene, tračevi i seksualno zlostavljanje: Ovo su mračne strane tinejdžerskog svijeta na internetu
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Veliki broj ispitanica ženskog pola koristi Instagram i TikTok svaki dan, a većina učenika barem jednom dnevno posjeti YouTube, dok se najviše dopisuju preko Vibera.

Sadržaj seksualne prirode od osobe koji poznaju putem društvenih mreža primilo je čak 24 posto učenika 40 srednjih škola u susjednoj Srbiji, a čak 27,5 posto njih primilo je takav sadržaj od nepoznate osobe. Ovo su pokazali rezultati istraživanja o online ponašanjima, uznemiravanju i izloženosti štetnim sadržajima na internetu.

Istraživanje su sproveli Igor Jurić i njegov Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD).

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Istraživanje je urađeno u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, odnosno sa odsjekom za psihologiju i studijskim programom za Socijalni rad.

Ovo istraživanje je urađeno na način kakav je već sproveden u Velikoj Britaniji, Danskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Istraživači iz Hrvatske pomogle su CNZD-u da realizuje ovaj projekat.

Akcija policije u BiH: Uhapšeni muškarci koji su fotografijama i snimcima ucjenjivali bivše djevojke

Akcija policije u BiH: Uhapšeni muškarci koji su fotografijama i snimcima ucjenjivali bivše djevojke

Istraživanje je sprovedeno u 16 školskih uprava, odnosno u 40 srednjih škola (stručnih i gimnazija), a učestvovalo je 2.950 učenika prve i treće godine. 54 procenta bili su muškarci, devojke 45 procenata, a neopredeljeno je bilo 1 posto učenika.

Istraživanje je pokazalo da najveći procenat ispitanika na internetu provodi između 3 i 4 sata dnevno, ali ono što zabrinjava jeste činjenica da ima i onih koji provedu online i više od 8 sati dnevno i to čak 9,4 posto ispitanih.

Veliki broj ispitanica ženskog pola koristi Instagram i TikTok svaki dan, a većina učenika barem jednom dnevno poseti YouTube, dok se najviše dopisuju preko Vibera.

Ono što može biti alarmantno je da čak 43,4 procenata učenika ima dva profila na istoj mreži, što može biti znak da lažne profile koriste za zlostavljanje, a 8,9 posto njih ima više od 3 ili čak 4 profila na istoj mreži.

Optužnica u BiH: Manijak djevojčicu uznemiravao vulgarnim fotografijama

Optužnica u BiH: Manijak djevojčicu uznemiravao vulgarnim fotografijama

Na pitanje da li su ikada primili sadržaj seksualne prirode od osobe koji poznaju, čak 24 posto je reklo DA, a 27,5 posto njih primilo je takav sadržaj od nepoznate osobe.

Postoje slučajevi kada su djeca od 12 godina razmjenjivala lične fotografije sekusalne prirode. Ono što je istraživanje pokazalo, da muškarci više šalju fotografije. Čak 6 posto ispitanika poslalo je seksualni sadržaj poznatoj osobi, a 2 posto nepoznatoj.

Čak 29,8 procenata nije prijavilo nasilje zbog pretnji, a među ostalim razlozima za neprijavlivanje su i to što se boje burne reakcije ili što ih niko ne bi ozbiljno shvatio. 8,1 posto ne zna da li je to protiv zakona, a čak 13,5 posto ispitanika ne zna na koji način da sve prijavi. Oko 12,9 posto njih je mislilo da to nasilje nije toliko ozbiljno, a zabrinjavajuće je da čak 24,1 posto misli da to ne bi pomoglo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije