Učinite dan slađim: Bounty torta kakvu do sada niste probali

0
Radiosarajevo.ba
Učinite dan slađim: Bounty torta kakvu do sada niste probali
Foto: Slatki svijet / Bounty torta

Ukusna kombinacija sočnog čokoladnog biskvita i kreme od kokosa oduševit će sve obožavatelje popularne Bounty čokoladice!

Inspiraciju i dio recepta preuzet je od Julie Radojević (@slatkadomacica) koja je napravila odličnu verziju Bounty torte bez pečenja pa ako ste u žurbi, a htjeli bi napraviti ovu tortu.

Jednostavno ju je napraviti. Probajte.

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Sastojci

  • Čokoladni biskvit
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 4 kašike tople vode
  • 8 kašika ulja
  • 80 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • i još 100 ml mlijeka za preljev
  • Krema od kokosa
  • 800 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilijnog šećera
  • 120 g griza
  • 200 g kokosa
  • 120 g maslaca
  • Čokoladni preljev
  • 100 g čokolade (mliječne ili za kuhanje)
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke: brašno, so i kakao (brašno i kakao prosijte prije dodavanja u smjesu). Sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojem ste dno obložili masnim papirom.

Biskvit pecite otprilike 20 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite je li pečen. Pečeni biskvit ostavite nekoliko minuta da se hladi, a zatim ga prelijte s toplim mlijekom.

Bounty torta

Za pripremu punjenja mlijeko i šećer zagrijte do vrenja. Kada zavrije maknite lonac s vatre pa umiješajte griz i kokos. Vratite lonac na šporet i kuhajte kremu još dvije minute na laganoj vatri. U kuhanu kremu dodajte maslac, sve dobro izmiješajte pa rasporedite preko čokoladnog biskvita.

Vrh torte prekrijte prozirnom folijom i ostavite ju da se ohladi do sobne temperature. Po želji tortu prelijte čokoladnom ganache kremom (otopljenom čokoladom i slatkim vrhnjem). Tortu spremite u zamrzivač na nekoliko sati da se dobro rashladi prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije