U svakoj prostoriji: Šta gosti prvo pogledaju u vašem domu

1
Radiosarajevo.ba
U svakoj prostoriji: Šta gosti prvo pogledaju u vašem domu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako se ne biste trebali previše opterećivati pripremama za goste, možda će vas zanimati rezultati analize onoga što ti gosti prvo primijete kada dođu u vaš dom.

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su naime jedinstvene podatke dobivene korištenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi identificirali tačna područja, komade namještaja i dekoracije koje ljude najviše privlače u svakoj prostoriji.

Možda će vas zanimati što su otkrili.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U sklopu istraživanja sudionicima su pokazane fotografije različitih prostorija u domu. Korištenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabilježen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umjetničkih djela.

KUHINJA

Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mjesto, barem po broju pogleda, osvojili su hinjski ormarići, a slijede ih radne ploče. 

DNEVNI BORAVAK

U dnevnoj sobi najviše pozornosti privlače mekani dekori i ključni komadi namještaja. Stolići, sagovi i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mjesto po broju pogleda čini se da su zadržali pažnju sudionika duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pažnje, kao ni umjetnine na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

KUPAONICA

Velika je vjerojatnost da će tokom posjeta gosti barem jednom otići u kupaonicu. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mjesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod umivaonika, a treće sam umivaonik.

SPAVAĆA SOBA

Gosti koji će kod vas prenoćiti, u spavaćoj sobi će najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Zatim će baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije