U mubarek noći za iftar pripremite tradicionalno jelo - bamiju

S. Dž.
U mubarek noći za iftar pripremite tradicionalno jelo - bamiju
Ostala su još tri dana posta do kraja svetog mjeseca muslimana - ramazana.

U pripremama za Bajram i soframa kojima će tada ugostiti porodice i prijatelje, domaćice i domaćini u velikoj su gužvi sa pripremanjima posljednjih iftara u ovom svetom mjesecu.

Stoga vam donosimo prijedloge iz MiM - ramazanske sofre za iftar 26-og dana mjeseca ramazana.

Zdravi, ali ukusni obroci, dovoljno da nahrani tijelo postača koji se u Bosni i Hercegovini suzdržavao od hrane i pića skoro 18 sati.

Čorba od kelja

Potrebno:
-750g očišćenog kelja
- kašika maslaca
- kašika brašna
- voda ili supa od povrtne kocke
- malo soli, bibera
- žumance
- 3 kašike pavlake

Priprema:
- Kelj očistiti, odstraniti stare listove i oprati
- Staviti u šerpu da se kuha
- Skuhani kelj propasirati
- U šerpi staviti maslac, pa dodati kašiku brašna, propržiti
- Dodati 1.5l vode s kockom za supu ili temeljca, i kelj
- Začiniti, pustiti da provri te lagano dodati umućeno žumance


Bamija

Potrebno:
- 1 kg teletine
- 4 veće glavice crnog luka
- 150g suhe bamije
- 2 kašike ulja
- 100g putera
- Aleva paprika, biber

Priprema:
- Luk sitno isjeckati i propržiti na ulju dok ne požuti.
- Začiniti
- Izrezati meso na sitnije kockice i prodinstati sa lukom, dodajući ako je potrebno tople vode.
- U posebnoj posudi obariti bamiju u kojoj je dodano malo sirćeta.
- Kada je meso napola izdinstano, dodati ocijeđenu bamiju i kuhati dok oboje ne budu kuhani
- Smanjiti vatru i dodati puter, po potrebi dodati malo vrele vode.
- Pred kraj bamiju začiniti kriškama limuna.

Lagana tiramisu krema

Potrebno:
- 3 žumanceta
- 30 g šećera
- 4 velike kašike spremljenog kakao napitka ili espresso kafe
- 220 g maskarponea
- 4 velike kašike meda
- 400 g vrhnja za šlag
- 2 učvršćivača za šlag
- 2 velike kašike gustina

Priprema:
- Žumanca sa šećerom, gustinom, kakaom mutiti iznad pare, dok ne počne fino zgušnjavati
- Skloniti sa pare i miješati dok se ne ohladi
- Maskarpone umiješati sa medom, i ohlaženu masu od jaja
- Od vrhnja napraviti šlag pri čemu je dodan učvršćivač
-Raspodjeliti u male posude, ukrasiti rendanom čokoladom, ili po zelji.
- Servirati hladno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije