U kojoj je zemlji jeftin, a u kojoj skup život: Koliko je siromašna BiH?

Radiosarajevo.ba
U kojoj je zemlji jeftin, a u kojoj skup život: Koliko je siromašna BiH?

Ukoliko razmišljate da se preselite u drugu zemlju, možda je dobro da prvo saznate i prikupite informacije o cijeni života u toj zemlji, te da li je ona skuplja ili jeftinija u odnosu na vašu zemlju.

Tako je češki lingvista i matematičar Jakub Marian odlučio napraviti novu zanimljivu mapu u kojoj prikazuje koja je zemlja skupa, a koja jeftina.


Da biste bolje razumjeli mapu, zamislite da trenutno živite u Njemačkoj (čiji je indeks 100) i da trošite 2000 eura mjesečno (na stan, namirnice i druge potrepštine i usluge). Ako se preselite u Norvešku (indeks 153), moraćete potrošiti 53% više, odnosno 3060 eura mjesečno kako biste zadržali isti standard. S druge strane, ako se preselite u Moldaviju (indeks 37), za iste stvari ćete potrošiti samo 740 eura mjesečno.

Prosječna plata u Njemačkoj je oko 2.600 eura (stoga potrošiti 2000 eura nije problem), dok je prosječna plata u Bugarskoj oko 400 eura (oko 6,5 puta manje nego u Njemačkoj), pa stoga prosječan Bugarin sebi ne može priuštiti da potroši 1.000 eura mjesečno kako bi živio standardom kojim živi prosječan Nijemac.

Obzirom da je BiH označena indeksom 45, u usporedbi sa Njemačkom, jasno je da smo među najsiromašnijim zemljama u Europi.


Na ovoj mapi je prikazana kupovna moć država, gdje je Poljskoj sadadat indeks 100. Na njoj je BiH malo bolje označena, sa indeksom 75. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije