Sarajevo / U haremu Begove džamije klanjana dženaza Hasanu Čengiću

08. 11. 2021. u 11:25:00 F. V.

Shares: 0

haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Današnjoj dženazi u Sarajevu prisustvovali su ešraf bošnjačkog naroda, uleme, brojne delegacije iz svijeta, brojni prijatelji rahmetli Čengića.

Numan Kurtus, izaslanik predsjednika turske Recepa Tayyipa Erdogana, se obratio prisutnima.

"Cijenjena braćo, okupili smo se da klanjamo dženazu bratu. Hasan je bio čestit i dobar čovjek, stijena i mudžahid i dao je veliki doprinos odbrani Bosne. Svima nama je ostao kao čovjek koji je sa rahmetli Alijom Izetbegovićem iskreno se borio za BiH. Rahmetli Hasan je bio prijatelj Turske i turskog naroda, bio je pravi Osmanlija", kazao je Kurtus te dodao:

Allah je htio da se Hasan samo nekoliko dana prije smrti vidi sa predsjednikom Erdoganom. To je bila sudbina, da se tako oproste". 

Ubrzo je dodao:

Dženaza Hasanu Čengiću u Sarajevu - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: Dženaza Hasanu Čengiću u Sarajevu

"Draga braćo, današnji dan me podsjeća na dženazu rahmetli Alije Izetbegovića, kada je također padala jaka kiša, kao i danas. Rahmetli Hasan je bio saputnik Alije Izetbegovića, da mu Allah podari lijepi Dženet. Dao je slobodu, očuvanje i mir u BiH. Molim Allaha da ga spoji sa rahmetli Alijom u Dženetu", dodao je Kurtus.

Nakon što je klanjana dženaza, prisutnim vjernicima se obratio i Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini., koji je predvodio dženazu.

"Danas su naša srca ispunjena tugom zbog odlaska našeg brata... U čitavom životu nalazimo puno djela koja govore o njegovoj ustrajnosti u vjeri i bio je inspiracija svima nama. Hasan Čengić je bio vrijedan, hrabar i beskompropisan, posebno u borbi za Bosnu. U tim borbama nije znao ustuknuti. U mnogim, nama znanim i neznanim. Odlaskom gazije Hasana Čengića izgubili smo mnogo, a Bosna posebno. Borio se za Bosnu u kojoj će svaki čovjek biti slobodan.

Ideal je bila njegova sloboda. Do posljednjeg dana je radio za Bosnu. Njegovo djelo će ostati trajno zabilježeno u našim srcimam. Allahu naš, plemenitoj duši našeg brata daj najveže deredže i nagrada. Neka je rahmet duši našeg brata, gazije Hasana", kazao je Husein ef. Kavazović.

Drugi termin dženaze i i ukop bit će obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikolline u 14.30 sati.

Podsjetimo, Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA i dugogodišnji funkcioner i političar, preminuo je u 64. godini. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA