U haremu Begove džamije klanjana dženaza Hasanu Čengiću

0
F. V.
U haremu Begove džamije klanjana dženaza Hasanu Čengiću
Foto: AA / Dženaza Hasanu Čengiću u Sarajevu

haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Današnjoj dženazi u Sarajevu prisustvovali su ešraf bošnjačkog naroda, uleme, brojne delegacije iz svijeta, brojni prijatelji rahmetli Čengića.

Numan Kurtus, izaslanik predsjednika turske Recepa Tayyipa Erdogana, se obratio prisutnima.

Epilog drame: BHRT mora pustiti signal FTV-u

Epilog drame: BHRT mora pustiti signal FTV-u

"Cijenjena braćo, okupili smo se da klanjamo dženazu bratu. Hasan je bio čestit i dobar čovjek, stijena i mudžahid i dao je veliki doprinos odbrani Bosne. Svima nama je ostao kao čovjek koji je sa rahmetli Alijom Izetbegovićem iskreno se borio za BiH. Rahmetli Hasan je bio prijatelj Turske i turskog naroda, bio je pravi Osmanlija", kazao je Kurtus te dodao:

Allah je htio da se Hasan samo nekoliko dana prije smrti vidi sa predsjednikom Erdoganom. To je bila sudbina, da se tako oproste". 

Ubrzo je dodao:

Dženaza Hasanu Čengiću u Sarajevu - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: Dženaza Hasanu Čengiću u Sarajevu

"Draga braćo, današnji dan me podsjeća na dženazu rahmetli Alije Izetbegovića, kada je također padala jaka kiša, kao i danas. Rahmetli Hasan je bio saputnik Alije Izetbegovića, da mu Allah podari lijepi Dženet. Dao je slobodu, očuvanje i mir u BiH. Molim Allaha da ga spoji sa rahmetli Alijom u Dženetu", dodao je Kurtus.

Nakon što je klanjana dženaza, prisutnim vjernicima se obratio i Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini., koji je predvodio dženazu.

"Danas su naša srca ispunjena tugom zbog odlaska našeg brata... U čitavom životu nalazimo puno djela koja govore o njegovoj ustrajnosti u vjeri i bio je inspiracija svima nama. Hasan Čengić je bio vrijedan, hrabar i beskompropisan, posebno u borbi za Bosnu. U tim borbama nije znao ustuknuti. U mnogim, nama znanim i neznanim. Odlaskom gazije Hasana Čengića izgubili smo mnogo, a Bosna posebno. Borio se za Bosnu u kojoj će svaki čovjek biti slobodan.

Ideal je bila njegova sloboda. Do posljednjeg dana je radio za Bosnu. Njegovo djelo će ostati trajno zabilježeno u našim srcimam. Allahu naš, plemenitoj duši našeg brata daj najveže deredže i nagrada. Neka je rahmet duši našeg brata, gazije Hasana", kazao je Husein ef. Kavazović.

Drugi termin dženaze i i ukop bit će obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikolline u 14.30 sati.

Podsjetimo, Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA i dugogodišnji funkcioner i političar, preminuo je u 64. godini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije