U bočici jedan, na tijelu drugi miris: Kako odabrati parfem

0
Radiosarajevo.ba
U bočici jedan, na tijelu drugi miris: Kako odabrati parfem
Foto: Pexels / Ilustracija / Parfem

U beauty svijetu mogu se čuti razni savjeti i trikovi. Neke od njih mnogi su i isprobali pa se razočarali, ali jedan od trikova odnosi se na nanošenje parfema. Trik glasi da se parfem mora nanositi na neku uljnu podlogu jer će zbog toga miris biti prodorniji, a sam parfem postojaniji i dugotrajniji. Ovo je trik koji uporište ima upravo u tome što su mirisi intenzivniji na hidratiziranoj odnosno masnijoj koži. 

Gledajući kozmetičke proizvode na njima možete primijetiti pH vrijednost – njome se izražava kiselost odnosno lužnatost. Proizvodi koji se koriste na koži trebali bi biti usklađeni s njezinom pH vrijednosti koja se nalazi na blago kiseloj razini.

Međutim, na ovu vrijednost utječu brojni faktori, a pogotovo određena stanja kože. Ova je vrijednost zato individualna za sve, a prilično utječe na to kako će se parfem ponašati na koži, odnosno s njome reagirati, piše Večernji.hr.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Ljudski njuh nije toliko istančan da bi ovo osjetio, ali svaka osoba ima svoj miris. On je jedinstven i svojstven samo njoj, baš poput otiska prsta. Kada se nanosi parfem, taj se individualni miris svake osobe pomiješa s mirisom parfema, a ovisno o tome koliko je on intenzivan, toliko se promijeni i „nota“ parfema. Na ljudski miris utječu mnogi faktori, a jedna od ključnih je prehrana. Tako primjerice, konzumiranje hrane poput češnjaka, brokule i crvenog mesa će na koži ostaviti miris koji će u kombinaciji s parfemom mirisati kiselkasto.

Miris parfema može biti potpuno drugačiji i kada ste mamurni jer alkohol u tijelu izaziva dehidraciju. Ista je stvar i s cigaretama pa će tako parfemi na pušačima i nepušačima drugačije mirisati. Kozmetika koja se koristi na tijelu, poput šampona i sapuna, na tijelu također ostavlja blage mirise koji će na kraju utjecati na krajnji miris parfema.

Parfeme je najvažnije birati prema tipu kože. Ukoliko je ona suha, slatkasti i intenzivni mirisi nisu loš izbor. Suha koža uvijek se prije nanošenja parfema može hidrirati kako bi miris bio intenzivniji i dugotrajniji, a u slučaju masnijeg tipa kože ovo nije potrebno činiti. Tokom ljetnih mjeseci svakako se preporučaju laganiji parfemi. Korištenjem trakica u dm prodavaonicama možete odlučiti koji parfemi vam se sviđaju, a prije nego ih uhvatite po dobroj cijeni, svakako ih isprobajte i na svojoj koži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije