Turska metoda pranja peškira: Uradite ovo i neće biti tvrdi i grubi
Pranje peškira može biti izazov, iako koristimo odgovarajuće deterdžente i omekšivače. Često, uprkos pravilima, peškiri ostanu grubi i neprijatni. Ipak, postoji način kako ih učiniti mekanima i svježima uz minimalan trud i samo dva sastojka.
Stručnjaci preporučuju pranje peškira na višoj temperaturi, između 40 i 60 stepeni Celzijusa, kako bi se uklonile bakterije i očuvala njihova upijajuća moć. Također, prekomjerna upotreba omekšivača može učiniti peškire tvrdima, pa je bolje izbjegavati ga ili koristiti s mjerom.
Turska metoda pranja
Turska metoda potapanja peškira prije pranja čini ih mekšima i upijajućima. Preporučuje se da ih namočite nekoliko sati, a najbolje je i do 24 sata. U vodu možete dodati i kašiku sode bikarbone, koja će osvježiti tkaninu i poboljšati njenu upijajuću moć.
Iz Sarajeva odgovorili Željezničaru: "Nećemo ulaziti u prepucavanja"
Soda bikarbona
Soda bikarbona je odličan saveznik za pranje peškira. Dodajte nekoliko kašika u bubanj mašine za pranje veša i ona će ukloniti neugodne mirise, uništiti bakterije i učiniti tkaninu mekšom i dugotrajnije svježom.
Uz samo vodu i sodu bikarbonu, možete svojim peškirima vratiti mekoću i svježinu. Ova jednostavna metoda čini vašu odjeću ne samo čistom, nego i sigurnom za kožu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.